Mi volt, mi lesz, mi várható?

3. rész: Égi jelenségek, időjárás és felelősség

Az előző két írásban a hatalom és a tudatosság változásáról volt szó, ami a Nap-ciklus Nap-évében, vagyis 2024-ben várható. A Nap-ciklus 2017-ben kezdődött, tehát hét évvel ezelőtt indult az a folyamat, ami most a második körét kezdi meg.

Ezt az égi jelenségek is mutatják.

1.Napfogyatkozások

A Nap-ciklus első Nap-évében, 2017 augusztusában volt a Nagy Amerikai Napfogyatkozás, ami gyakorlatilag egész Amerika területéről látható volt – az erről készített NASA-kép látható a borítóképen. A napfogyatkozások az asztrológiában a hatalmi rendszerek változását, nehézségek megjelenését mutatják azon a területen, ahonnan látszódnak (hiszen a Nap, a vezetők és a hatalom jelképe, elsötétül). Abban az évben a Harvey, az Irma és a Maria hurrikánok hatalmas pusztítást okoztak az Egyesült Államokban és Közép-Amerikában. A természeti csapások azóta is egymást érik, és polgárháború-közeli helyzetek is voltak a COVID-lezárásokkal és a Black Lives Matter mozgalmakkal kapcsolatosan. A gazdasági hanyatlás is érezhető a világ vezető országában. Azóta tavaly októberben is látható volt egy gyűrűs napfogyatkozás az USA területéről.

Az idén, a következő Nap-évben a ciklikus ismétlődéseket igazolva, újra lesz Nagy Amerikai Napfogyatkozás, ezúttal április 8-án. Várhatóan ez is jelezni fogja, hogy az Egyesült Államoknak komoly kihívásokkal és változással kell majd szembenéznie – és rajta keresztül a világnak is.

2.Üstökösök

A Nap-ciklus első hét éve alatt, 2019-ben ellátogatott hozzánk, szabad szemmel is láthatóan egy új üstökös, a Neowise. Az üstökösök az asztrológiában „mérgek és betegségek” szimbólumai – ennek megfelelően 2019 év végén és utána még két éven keresztül, 2020-21-ben az egész világot a COVID-megbetegedések, és az ezzel kapcsolatos intézkedések uralták.

2024-ben éppen az új asztrológiai év kezdetétől, március 21-től már lassan szabad szemmel is láthatóvá válik egy másik üstökös, ami stílusosan a Devil’s Comet (az Ördög Üstököse) nevet kapta. Zöld és pirosba hajló színe miatt kapta a csillagászoktól ezt az ijesztő nevet, valamint azért, mert két gázkitörés miatt két szarva is volt egy ideig. Szabad szemmel leginkább áprilisban lesz látható, különösen a Nagy Amerikai Napfogyatkozás idején, ha nem is olyan élesen, mint a Neowise volt. Komoly, változtató, tudatosságot és felelősséget igénylő helyzeteket ígér a megjelenése.

A képen Steve Busch felvétele látható a Devil’s Comet nevű üstökösről (amelynek hivatalos neve 12P/PONS-BROOKS)

Ez is egy fontos és jelképes párhuzam: a legnagyobb sötétség (napfogyatkozás) idején láthatunk meg valamit, ami változást hoz!

A változás tehát a világnak abból a részéből jön, ami normál körülmények között nem látható.

Éppen ezért olyan nehéz, de egyben reményteli is, hogy bár sok sötétséget láthatunk magunk körül, a láthatatlanból egyszer csak felbukkan valami, ami reményt hoz.

3.Egyéb égi furcsaságok

Ugyancsak 2017-ben, vagyis az előző Nap-évben járt erre egy furcsa alakú, a csillagközből érkező égi tárgy, amit Oumuamuának neveztek el a csillagászok – ami annyit tesz hawaii nyelven, hogy „az elsőként érkező távoli látogató”. Vajon az idei Nap-évben látunk-e még más látogatókat, az „elsőként jött” után?

4.Napkitörések, napviharok

Ami az időjárást illeti, a Nap évében várhatóan melegünk lesz. Mivel a napfizikusok szerint a napfolttevékenység jelenlegi ciklusának legaktívabb éve várható, számos napkitörést és a hozzá társuló geomágneses viharokat élhetünk át az idén – ezek már most is egymás érik, szinte folyamatosak, de ebben az évben még erősödhetnek. Amellett, hogy időnként csodálatos sarki fényjeleségeket okoznak a pólus területein kívül is, befolyásolják a műholdak működését, így az internetet és egyéb elektronikus rendszereket.

Hatással vannak az ember és az állatok biomágneses rendszereire is, a sejtszintű működésre, az elektrolit folyamatokra… ebből annyit észlelhetünk, hogy megdobogtatják a szívünket, időnként fájhat a fejünk – fontos a sok pihenés, alvás. Ne lepődjünk meg tehát, ha időnként érthetetlenül fáradtak, álmosak vagyunk – nagy valószínűséggel egy kisebb napvihart érzett meg a szervezetünk. Többet kell aludni.

A NASA felvétele egy napkitörésről, és a Napból kiáradó napanyagról (photo credit NASA)

Árad hozzánk a napanyag – de nem azért, hogy kikészítsen bennünket. A Nap az asztrológiában az aktív kor, a felnőttség szimbóluma – a Nap tehát azon dolgozik, hogy az emberiség kilépjen az óvodáskorból, és tudatosságban felelősséget vállalva, felnőjön saját teremtő szerepéhez; valójában ez a fordulat indul útjára idén.

Ez ugyanis lehetséges! De az egyes ember, az egyén választásának eredménye. Idén sokan kihúzzuk a fejünket a homokból, körülnézünk, új szemmel és gondolkodásmóddal: mi is a MI FELADATUNK, emberiség?

Ebben az évben minden bizonnyal érkeznek új meglátások erre az ősi kérdésre. 

Nagyon fontos, hogy bízni tudjunk abban, hogy létrehozható valami olyan, ami jelenlegi tudatunkkal, jelenlegi tényeinkkel, a jelenleg adott gondolkodási keretek között, nem jöhetne létre. De mire való a változás, ha nem arra, hogy megváltozzanak a kereteink?

Ezen dolgozik most a Nap éve – és mi is, ha együttműködünk.

Végezetül, ahogy ígértem, filmekről, amelyek napról-űrről-tudatról szólnak:

Akik szeretik az elgondolkodtató sci-fi műfaját, azoknak ajánlok néhány (nyilván már ismert) ráhangolódó filmet a Nap évének hatalmi és/vagy tudati és környezeti témájához; ezek a Napon kívül mind az emberiség eredetével, sorsával és feladatával is foglalkoznak. Köztük vannak művészibbek, elvontabbak és akciódúsabbak, rettegősek is, ki, mit szeret:

  • SOLARIS (1972) – a legművészibb film az összes között, ezért készült 2002-ben egy remake is George Clooneyval, kicsit kevésbé művészfilmesen; 
  • Prometheus (2012) – horroros beütésű sci-fi, az Alien-filmek „előzetese”, amelyben azért vannak elgondolkodtató momentumok az ember eredetéről;
  • Az Alapítvány (The Foundation), Isaac Asimov könyvtrilógiája és a vele csak leheletnyi érzésben rokon, de szintén nagyon elgondolkodtató 2021-es sci-fi sorozat);
  • A gyermekkor vége (Arthur C. Clarke regénye, és a belőle készült háromrészes ausztrál minisorozat),
  • A Napfény (Sunshine, 2007), ami csak látszólag sci-fi akció-thriller, valójában utazás a tudaton belül;
  • és végül saját személyes kedvencem, az Érkezés (Arrival, 2017), ami az összefonódásokról, az új ciklusokról, a maga módján egy ősi jelképről, a „farkába harapó kígyó”, az Uroborosz jelentőségéről is szól.

Tágítsuk együtt a megértésünket a világról, hogy változhasson és változhassunk.

Szilágyi Katalin asztrológus írása

A borítóképen a 2017-es Nagy Amerikai Napfogyatkozás képe látható, photo credit NASA

Hogyan hatnak rám a változások? Nekem mi a teendőm? Hogyan tudom segíteni a változást? Ezekre a kérdésekre mindenkinek saját születési horoszkópja, és jelenlegi tranzitjai adnak választ.

Ha téged is érdekelnek a fenti kérdések, itt tudsz bejelentkezni:

kati.szilagy@gmail.com tel: +36-20-385-9483