Mi az a családállítás?

A jelenlegi világunk hiedelemrendszeréhez hozzátartozik, hogy a problémáinkat töprengéssel, gondolkodással,

pusztán racionális módon igyekszünk megoldani.

Vannak azonban olyan kérdések,

amelyek túlmutatnak a racionális, ok-okozati tényezőkön…

A Család

Minden ember számára a szülei és a családja jelenti a legfontosabb köteléket. Mégis a szó, hogy „családom” sokak számára jelent fájdalmat, haragot, hiányérzetet.

Van, hogy a szülők sorsa nem engedi, hogy ideális környezetet biztosítsanak a gyereküknek. Ő így csak sok hiány és fájdalom árán tud felnőni. Ám ha látja, hogyan alakítja minden ember életét a Sors nevű hatalom, ha látja, hogyan működnek az élet, a szeretet és a rend törvényei mindannyiunk életében, akkor talán megérti: mindent megkapott, amit a szülők csak adni tudtak.

Ekkor szimbolikusan és a valóságban is, kezébe veheti a saját életét, és csinálhat belőle valami nagyon jót, hogy családtagjai lássák, érdemes volt az életet továbbadni neki.

Ha valami folyton ismétlődik a sorsodban, vagy olykor megmagyarázhatatlan, idegen érzések, fájdalmak bukkannak elő benned, amelyeknek nincs konkrét okuk vagy előzményük, érdemes elgondolkodnod a családtagjaid életén is, és elővenni akár a rég elfelejtett családi képeket.

Lehet, hogy valamelyik elődöd életét éled?

 

Hiba a családi rendszerekben – generációkon át öröklődő minták

Ha egy családtaggal valami rossz történik (betegség, baleset, üldöztetés, kitagadás, stb.), akkor megsérülnek a törvényszerűségek, amelyek a családi rendszerre hatnak. Ezt a működési zavart tudattalanul érzékelik aztán a később születő családtagok. Ők szolidaritásból átveszik a nehéz sorsot, szinte ugyanúgy élnek, éreznek, viselkednek, mintha a rossz dolog velük történt volna meg. Mintha  fogadalmat tennének: „inkább én, mint te”, vagy „majd én átélem helyetted”, vagy „ha neked ez túl nehéz, segítek cipelni a terhet”.

Egy ilyen fogadalom aztán kényszerítő erővel irányítja az életüket. Legalábbis amíg nem ismerik fel és oldják fel az anomáliát.

Így működik a családállítás –  képviselők jelenítik meg a családtagokat

A tudattalanul ható fogadalmakat úgy hozzuk tudatos szintre, hogy képviselők révén megjelenítjük azokat a családtagokat, akik az adott történetben fontos szerepet játszottak.

Az állításon részvevők általában nem ismerik egymást, és kevés információt kapnak attól is, akinek a problémájával dolgoznak. Csakis pillanatnyi érzéseikről beszélhetnek, agyalni, spekulálni, helyzetet elemezni tilos, a zsigeri érzések a fontosak.

A megszemélyesített családtagok viszonyáról az árulkodik, ha a megszemélyesítő például fázik, borzong, melege lesz, zsibbad az egyik karja, vonzza vagy taszítja valamely, az állításban résztvevő személye, stb.

 

 

Megmutatni azt, ami tudatosan nem hozzáférhető, de sajnos van és köt

Néha logikusan követhető családi dinamikák bontakoznak ki, máskor meg egészen váratlan, meghökkentő összefüggésekre derül fény.

A családfelállítás azért is frenetikus hatású, hiszen segítségével olyan lélek szintű folyamatokhoz férhetünk hozzá, amelyek hatásáról sejtésünk sincs, noha befolyásolhatják az egész életünk alakulását.

Szóban mindez nehezen átadható.

Át kell élni legalább egyszer ahhoz, hogy megérezzük a működését. 

Közös családi emlékezet – a „mező”

A családállítás, mint módszer már több mint 30 éve létezik Németországban.

Bert Hellinger pszichoterapeuta dolgozta mind az elméletét, mind a gyakorlatát.

Arra jött rá, hogy a családok ugyanúgy működnek, mint más rendszerek, azaz egy család tagjai kölcsönhatásban vannak egymással. Ez a kapocs – amit Hellinger a tudattalanban ható családi emlékezetnek nevezett el –,  összeköti a most élőket a több generációval korábban születettekkel is.

Ezt a tudattalan, közös emlékezetet, tudást hívják a családállításban „mezőnek”. Ha bővebben érdekel Hellinger elmélete és módszere, itt részletesebb leírást találsz.

Gyere el hozzánk, és résztvevőként tapasztald meg a családállítást!