Mi volt, mi lesz, mi várható?

2. rész: TUDAT ÉS TUDATOSSÁG

Az új asztrológiai évben az egész világ gondolkodásában láthatjuk a kettősséget: mindenki érzi, hogy a felépített rendszerünk már nem tartható így tovább, betegít mindenkit és omladozik… de mégsem merünk változni és változtatni. A világ inkább becsukja a szemét, és úgy tesz, mintha minden „rendben” és kezelhető lenne, mintha az idő kerekét visszafelé lehetne forgatni és visszatérhetnénk egy régi, bukolikusan természeti világba, persze, közben nem elengedve az azóta történt kényelmi, technológiai fejlesztéseket és megváltozott életcélokat, mint amilyen például az utazgatás … Paradox elvárások, ugye?

Bár azzal a legtöbb ember egyetért, hogy „ez így nem jó”, az emberiség egésze tudatában is fél a változástól, mert hát „mi jöhet utána?” Ezért úgy gondolja, azt választja, arra „szavaz”, hogy minden maradjon a régiben, mert azt legalább ismerjük.

Pedig, hogy a változás itt kopogtat és a helyzet tarthatatlan, azt a Nap-ciklus első hét évében történt események jól mutatják.

Az elmúlt hét évben, bár kívülről még úgy látszik, ugyanazok a vezetők, és a Földön minden ugyanúgy folyik tovább, a szlogenek ugyanazok: a „gazdaság növekszik”, a „klímaváltozás ellen harcolunk”, itt-ott háborúval „próbáljuk segíteni a békefolyamatokat” – vagyis a látszat az, hogy megy tovább a paradox szekér – valójában a színfalak mögött kétségbeesett, kapkodó futkorászás és kapaszkodás van.

  • A Nap-ciklus első hét évében megrendült a világgazdaság.
  • A Nap-ciklus első hét évében megtörtént a Brexit, és az Európai Unió eresztékeiben recseg.
  • A Nap-ciklus első hét évében gazdasági migrációnak nevezett népvándorlás indult útjára a világ számos részén, ahol a nincstelen többség igyekszik ráébreszteni a szűk elitet, hogy a hatalmi egyenlőtlenség tovább nem tartható.
  • A Nap-ciklus első hét évében szembesültünk azzal, hogy a klímaváltozás valós, és a következményei már itt lihegnek a nyakunkban, sőt, néha nyakon is öntenek bennünket árvizekkel és óriás viharokkal.
  • A Nap-ciklus első hét évében megtapasztalhattuk – igaz, egy vírus-főpróba kapcsán – hogy a világ igazából képes egyszerre, egyértelmű lépéseket egységben meghozni, ha akar! Csak döntés és elhatározás kérdése. Akkor miért ne lehetne pozitív ügyekben is?
  • A Nap-ciklus első hét évében egyértelművé vált, hogy az „anyagi fejlődés mindenek felett”-álomcélok, mások kizsákmányolásával, már nem tarthatók. Igen kevesen mondhatják el magukról ebben a hét évben, hogy nekik anyagilag egyre jobb.

Viszont, éppen a bőrünkön is érezhető változás miatt, egyre több ember gondolkodása változik, egyre többen nyílnak meg egy másik látásmódra, tudatosságra. Érzékelik, hogy az anyagi előrejutás mellett más dolgok is léteznek, sőt, fontosak.

Szakadozni kezd az eddig a fejünkben pergő, „ezt kell tenned, hogy boldog légy” – propagandafilm szalagja. Egyre többen érdeklődnek saját pszichéjük és belső motivációik iránt, és egyre többen kezdik használni belső erőiket. A tudatosság változott és folyamatosan változik.

A Nap-ciklus első hét évében erős, megosztó jellemű és újfajta, sokaknak felháborító nézeteket felvető fiatalok, fiatal nők már próbálnak megszólalni, hangjukat hallatni; majd elhallgatnak, nevetség tárgyaivá leszenek, lemondanak vagy elhallgattatnak (csak három változatos példa a megszólalókra a svéd Greta Thunberg, az ír EU-parlamenti képviselőnő, Clare Daly, és a mártírhalált halt iráni Mahsa Amini)… de egyre többen lesznek. A jövő az összefogásé, nem a megosztásé, és az effajta változás felelősségét ebben az évben a nők hamarabb megérzik, és cselekednek. Egymást támogató, gyógyító női körök alakulnak – ez egy első lépés. A pszichés sérülésekből való gyógyulás, gyógyítás szolgálja a tudatosság növekedését.

A világon mindenhol egymást támogató, gyógyító, gyógyuló női körök alakulnak, amelyekből erős nők tudatossága fejlődhet ki, akik a férfiak lelki sebeit is gyógyítva, velük együtt tudnak elindulni az összefogás irányába

A nők összefogása, és az őket egyenrangú félként támogató férfiak bátor, józan és határozott énképviselete, élet iránti elkötelezettsége határt szabhat a roskadozó hatalom tombolásának. A nők többsége elkötelezetten védi gyermekeit és azok életét, ezért sem a háború, sem a gyermekek feláldozása, sem földi élőhelyünk tönkretétele nem lehet választás számukra. Az évezredes berendezkedés az egyenlőség irányába mozdul el. Ennek idén már lesznek megmutatkozó eredményei.

De egyénenként is, egyértelműen döntenünk kell: meddig fogunk még úgy tenni, mintha a régi világ jó lenne? A világ aszerint mozdul tovább, hogyan döntenek a benne lakók. Elhisszük még a szakadozó filmszalag régi meséit?

Meg lehet még vásárolni a jövőt üveggyöngyökkel, mint, mondjuk, egy okosóra vagy egy szép céges autó? Meddig?

TUDATOK ÉS TUDATOSSÁGOK

A Nap-ciklus első hét évében a technológia hatalmasat fejlődött: 2017-ben lőtték fel az első visszatérő SpaceX rakétát, azóta rengeteg fejlesztés történt ezen a területen. A tudatosságunkat a technológia ultragyors fejlődése kényszerűen tágítani fogja, hiszen fel kell mérjük felelősséggel, hogy mire használjuk.

A Mesterséges Intelligenciával folyó kísérletek közepette már megjelent egy új tudat, tudatosság lehetősége – erről az átlagembernek nincs pontos tudomása, hogy konkrétan hol tart. Idén látni fogjuk.

De éppen, mert egy új tudat-tudatosság létrehozásával kísérletezik az emberiség, alapvetően szükséges, hogy tisztábban lássa saját tudatállapotát és annak hiányosságait is – és azt is, hogy nem elválasztva létezik az univerzumtól, vagy akár a gépektől, hanem egységben. Vajon a gépek tudatával is rabszolgatartó módon akarunk fellépni, ahogy eddig a történelemben egymással? Úgy nehezen fog működni. Együttműködésre kész tudatállapot nélkül lehetetlenség lesz a gépek születendő tudatával kapcsolatba lépni.

Az Ex Machina c. sci-fi thriller is felveti az ember motivációját, céljait, az általa létrehozott új tudatformával kapcsolatban. Önmagunkat ismerő tudatosság nélkül nem lehet, vagy nem ajánlatos tudatot teremteni. A képen a film egy jelenete látható

A világot a mi, az egyes emberek tudata, össz-tudatossága tartja jelenleg dermedt változatlanságban, mert félünk az újtól, attól, hogy „mi jön”. De paradox módon éppen az, ami jön, tud majd meggyőzni minket arról, hogy nem vagyunk önmagunkba zárva, ezért nincs mitől félni – és nem a másik elpusztításában van az út előre, bár évtízezreken keresztül erről meg voltunk győződve.

A legfontosabb változás a tudati változás lesz az idén – nagy számban ébrednek rá az emberek arra, hogy kik is vagyunk valójában, mekkora erő és milyen belső pszichés késztetések lakoznak mindannyiunkban. Egyre többször szakadozik a külvilág által pergetett propagandafilm, és világlik ki az, hogy van döntési lehetőségünk, gyógyulhatunk, és gyógyulva hozhatunk más döntéseket!! Az idei év fontos előrelépés lesz ebben.  

Fontos, hogy mit gondolunk, hogy milyen jövőképet tudunk elképzelni.

Képzeljünk jobbat, mint ami van.

A következő részben égi jelenségekről és filmekről is olvashattok majd.

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Hogyan hatnak rám a változások? Nekem mi a teendőm? Hogyan tudom segíteni a változást? Ezekre a kérdésekre mindenkinek saját születési horoszkópja, és jelenlegi tranzitjai adnak választ.

Ha téged is érdekelnek a fenti kérdések, itt tudsz bejelentkezni:

kati.szilagy@gmail.com tel: +36-20-385-9483