Mi volt, mi lesz, mi várható?

1.rész: HATALOM

Márciusi előrejelzésemben már írtam röviden arról, hogy idén március 20-án, hajnali 4 óra 6 perckor (zónaidőben számolva) új asztrológiai év indul.

Az asztrológiában létezik az ún. káldeusi 36-éves ciklus, amely egy adott égitest uralma alá tartozik. 2017-től a Nap 36-éves ciklusában vagyunk; ezen belül pedig minden évnek más bolygó az ura (a hét ősbolygó közül), és e kisebb hétéves ciklusok ismétlődnek.

A Nap, mint központi égitest, csillagunk, asztrológiai jelentősége ebben a 36 évben különösen megnő. Most az a ritka pillanat jön el, hogy a Nap ciklusában és a Nap évében is leszünk 2024. március 20-tól.

Ilyen már volt, 2017-ben; azóta a nagyobb Nap-cikluson belül lement egy kisebb ciklus, a hét ősbolygó ciklusa. Érdemes átgondolni, hogy ezalatt a hét év alatt, vajon honnan, hová jutottunk?

Az asztrológiában a Nap az egó, az énképviselet, a birodalom, a királyság, az ereje teljében lévő és tudatos vezetés, a hatalom, a dominancia, a tudat és a tudatosság szimbóluma (többek között).

Ebből már látszik, hogy elkerülhetetlenül várható egy kis turbulencia a gondolkodásmódunkban és a vezetésben is.

Ezt írtam 2017-ben, a jelenlegi Nap-ciklus legelső Nap-évében:

„A Nap éve az énképviselet éve. Nem a harc éve!  Hanem önmagunk nyugodt képviseletéé. Egy király – a Nap – nem hőbörög, hogy milyen idióta a szomszédja. Egyszerűen tudja, hogy mivel ő uralkodik, nem számít, hogy milyen a szomszéd – nála rendben mennek a dolgok. Nem másokra mutogat, nem másokat akar elsöpörni, nem másokra vár, hogy majd ők jobban csinálják …. sajnos, a NAP-ciklus, ami most kezdődik és 36 évig tart, és ezen belül a Nap éve, ami a mostani esztendőnk, arról szól, hogy mi vagyunk az urak saját szemétdombunkon. Nem csinálnak „ezek” semmi hasznosat? És mi magunk, mi csinálunk?”

Honnan hová, meddig jutottunk ebben a témában?

Ez a 36-éves Nap-ciklus a hatalmi berendezkedés, és a tudatról alkotott fogalmaink gyökeres változását fogja hozni.

Az első részében, ha világszinten nézzük, ebben annyi történt, hogy bár a patriarchális berendezkedés a tudatosság változása miatt eresztékeiben megrendült, a régi világ ijedten kapaszkodik megváltoztathatatlannak gondolt hatalmába és megszokásaiba.

Politikai és gazdasági szinten úgy is fogalmazhatnánk, hogy hatalomban lévő, gazdag, idős vagy idősödő férfiak és a patriarchális berendezkedés kétségbeesett kapaszkodását láthatjuk, a rendelkezésükre álló legkülönbözőbb eszközök bevetésével.

A világ vezetése a patriarchátus hőskorszakára jellemző Héraklész-példaképek helyett megfáradt, idősödő férfiak öncélú klubjává vált, akik mások mozgatásával szeretnék hatalmukat biztosítani és nem hosszú távra terveznek
  • A Nap-ciklus indulásakor a világ egyik első hatalmának számító Egyesült Államok Donald Trumpot választotta elnöknek, majd utána Joe Bident, és idén még mindig e két főszereplő indul (80 ill. 81 évesek).
  • Vlagyimir Putyin (71) az ötödik választási ciklusát vasárnap megnyerve, ismét Oroszország vezetője.
  • Kínában Hszi Csin-ping (70 éves) éppen 2017-ben lett másodszorra a kínai vezetés elnöke, ő az egyszerűség kedvéért be is vezette még abban az évben az „örök elnökség” fogalmát, így megnyugodva azóta is ő van a vezető székben.
  • Az állandó tűzfészek Közel-Keleten, Izraelben jelenleg Benjamin Netanjahu szeretne újat hozni (74).

És még folytathatnánk a sort más országokkal. Hol vagyunk már a héraklészi hősöktől, vagy akár a Gyűrűk ura Aragornjától?

Nem mutatkoznak potenciális utódok sehol sem – mert várhatóan egy teljesen másféle vonal indul az útjára.

De a politika mellett az egyéb világvezetői székek is hasonló jelenséget mutatnak.

A brit uralkodót, III. Károly királyt 74 évesen koronázták meg, jelenleg a 76. évében van, gyengélkedik.

A vallási vezetők közül a XIV. dalai láma 88 éves, Ferenc pápa 87 éves, sok egészségügyi problémával küzd.

Ameddig csak lehet, mindenki ragaszkodik a meglévő rendszerek fenntartásához. Ez azonban idén már nem lesz tovább tartható, a Nap-ciklus második hét évének kezdetén a hatalmi berendezkedések elmozdulnak – elsősorban azért, mert a földi tudatosság változott, amit a Vízöntő jegyébe megérkezett Plútó is jelez.

Ha az első hét év a „homokba dugom a fejemet, ragaszkodom és kapaszkodom” hét éve volt, akkor a második hét év az elkerülhetetlen hatalmi lebontás időszaka lesz.

Ennek 2024-ben már nemcsak a szelét fogjuk érezni.

A tudatosságról a következő részben olvashattok majd.

A borítóképen egy összedőlőfélben lévő iowai társasház épülete látható, cover photo credit AP

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Hogyan hatnak rám a változások? Nekem mi a teendőm? Hogyan tudom segíteni a változást? Ezekre a kérdésekre mindenkinek saját születési horoszkópja, és jelenlegi tranzitjai adnak választ.

Ha téged is érdekelnek a fenti kérdések, itt tudsz bejelentkezni:

kati.szilagy@gmail.com tel: +36-20-385-9483