„Csodákat teszek az égben fenn, és jeleket a földön lenn” 

Az október utolsó napján létrejövő Telihold korszakos jelentőségű lesz – erre a napra érdemes külön készülni lélekben.

Egy telihold mindig fontos esemény, hiszen nagyon látványos, felkorbácsolja bennünk a “vizeket”, vagyis az érzelmeket, feszültté, érzelmessé tesz, kikerekít, nőknél gyakran meghozza a menstruációt, vagy a peteérést – vagyis minden ciklus szempontjából jelentős.

Ugyanakkor ez most nagyon sok szempontból több, mint egy “egyszerű” telihold.

Először is, október hónapban volt már egy telihold, az volt a “rendes” októberi telihold.

Ez a hónap azon ritka hónapok közé tartozik, amikor két telihold is van – ez a második, amit angolul “kék holdnak”, Blue Moon-nak is neveznek. A második telihold meglehetősen ritka jelenség, ezért az angol nyelvben még közmondás is van rá: ha “once in a blue moon”, vagyis “kékholdanként” történik valami, ez arra utal, hogy rendkívül ritkán, szinte soha. Magyarul úgy mondanánk, „ritka, mint a fehér holló”.

Emellett még egy fontos tulajdonsága lesz ennek az októberi Kék Holdnak: a Telihold pillanatában, vagyis, amikor a Skorpió jegyében járó Nap ívpercre pontosan szemben áll a Bika jegyében járó Holddal, a Hold ugyanott lesz, ahol az Uránusz bolygó, együtt állnak. Tehát a Nap nemcsak a Holddal, hanem az Uránusszal is szemben helyezkedik majd el, nem messze a szintén Bikában tartózkodó Lilith-től, a Fekete Holdtól.  A Lilith a horoszkópban a személyiség rejtettebb, „sötétebb”, láthatatlanabb oldalát is jelöli – vagyis, az Uránusz összeköti a Fekete Holdat a Fehér Holddal, a láthatatlant a láthatóval.

Ez az állás felnagyított, váratlan helyzetet, feszültséget, egyben lehetőséget is jelképez.

Egyfajta váratlan, robbanásszerű változást, amit nem lehet előre kiszámítani.

Mindez pedig arra a napra esik, amikor a hagyományos mitológiákban úgy tartják, hogy “megnyílik az átjáró” a dimenziók között, a Tejútra vezető Csillagösvény leér a földig.

Kommunikáció a dimenziók között

A mi kultúránkban a Mindenszentek előestéjének, Világításnak nevezik ezt, amikor régebben az egész falu együtt kiment a temetőbe, gyertyát, lámpást gyújtottak, beszélgetve emlékeztek a halottaikra, már nem a Földön élő szeretteikre, mert ilyenkor „érezték a törődést”, az érzékenyebbek esetleg beszélgetni is tudtak velük.

Az angolszász kultúrkörben a másik dimenzióból érkező “rossz szellemeket”, lényeket hivatott elűzni a Halloween ünnepe. Ez a kelta Samhain hagyományból ered, amikor a kelta hitvilágban nem csak ijesztő és rossz szellemekkel, hanem tündérekkel, manókkal és más varázslatos lényekkel is lehetett találkozni.

Vagyis, ha eltekintünk attól az üzleti és vásári ünneplési módtól, ami csokigyűjtéssé és drága jelmezparádévá változtatta e nap spiritualitását, ez a nap hagyományosan a dimenziók közötti kommunikáció napja.

Ezen a napon lesz tehát a ritka Kék Hold, szemben az Uránusszal.

Az Uránusz bolygó 2018 májusban lépett a Bika jegyébe, és ennek dátumát a Hawaii nagy földrengés is jelezte, amikor egy vulkán is kitört a szigeten. Azóta a Bika jegyében jár, és az anyagi, megszokott, nagyon erősen földi dolgoktól való elszakadásunkat jelöli itt. Még pár éven át ebben a jegyben marad, de az első igazán jelentős eseményt, ami erősen az anyagiaktól való elszakadásunkat jelenti, talán éppen most hozza. Valamitől elbúcsúzunk, amit eddig “mindig így szoktunk” csinálni, és ami számunkra a földi, anyagi valósághoz kötődik, de már idejétmúlt. A Nap a Skorpióban az elengedést, és a transzformációt, átváltoztatást hangsúlyozza.

Ez a tudatunkat, a gondolkodásunkat is érinti majd, hiszen ezen a napon már érezhető a Szaturnusz és a gondolkodást jelképező Merkúr kvadrátja – a Merkúr, a gondolkodás és kommunikáció jelölője pedig, mintha ledöbbent volna e ritka Teliholdtól, megáll a hátráló mozgásban. Szinte lemerevedik pár napra, mielőtt elindulna előre.

Fizikai szinten rengeteg mindent hozhat ez a Telihold, a kommunikáció és a közlekedés “lebénulásától” kezdve feszültségek, hatalmas szélviharok, robbanások, tűzhányók kitöréséig – nem akarok találgatni, mert ezek mind ijesztő megvalósulások, miközben pozitív váratlan fordulat IS lehet.

Mivel váratlan, senki nem tudhatja pontosan, mi fog történni, hiszen mindenkinek váratlan lesz.

A pozitív megnyilvánulása az lehet például, hogy tömegesen (HOLD), váratlanul (URÁNUSZ), és tudatosan (NAP) érzékelni kezdünk egy másik dimenziót, ami először lefagyasztja, majd jelentősen átalakítja gondolkodásunkat, nézeteinket.

Ez lehet akár a lelki “kapcsolatfelvétel” napja, amikor egyszerre sokan ráébredünk, hogy többek vagyunk, mint mókuskerékben rohangáló, apróságokon és létfenntartáson küzdő és aggódó modernkori rabszolgák.

Akárhogyan is alakuljon, mindenkinek, akit foglalkoztat egy kicsit is a világ láthatatlan része, most érdemes erre a napra tudatosan készülnie. Meditálni, gyertyát gyújtani, és gondolatban megfogalmazni, hogy mit is kérne a világ láthatatlan segítőitől, ha most módja nyílna rá? Tegyük fel, hogy ezen az éjszakán forgatják az égi Önök Kérték műsort – mit kívánnál, miben kérnél segítséget, mit szeretnél megvalósítani?

Most útjára lehet bocsájtani ezt a kérést, ami november és december hónap folyamán ölt majd lassan testet.

Maga a pontos telihold szombaton 15.52-kor lesz budapesti idő szerint, 14.52 GMT idő szerint, de este is nagyon jól lehet közösen meditálni azokkal, akik erre fogékonyak.

Különös erősséggel érinti majd azokat, akiknek a Napja, a Holdja, vagy az Aszcendense a Bika vagy a Skorpió jegy 5 és 10 foka közé esik. Figyeljünk a külső és a belső történésekre, jegyezzük fel érzéseinket, gondolatainkat, a sugallatokat, amik esetleg érkeznek, mert a későbbiekben nagyon hasznosak lehetnek majd a számunkra!

Úgyhogy készüljünk fel lélekben, október 31 és november 1 között megnyílhat számunkra a Tér, az idő és az Átjáró – gondolatban, vagy akár a valóságban is, ki tudja.

Szilágyi Katalin asztrológus írása