PLÚTÓ A BAKBAN – a rendszerek lebontása

Az előző hónapban a Vízöntő korszak beköszöntének jeleit kezdtem elemezni. Bár a Vízöntő korszak már korábban elindult, a tendenciák egyre erősödnek.

Ez a folyamat ma már nagyon érezhető, világunk folyamatosan változik. A jeleket egyre intenzívebben éreztük, de igazán a COVID 2020-as beköszönte óta tudjuk, hogy a régi kerékvágásba semmi nem tér vissza, teljesen más világ készül körülöttünk. Ez sokak számára ijesztően hangzik, de a „más” nem feltétlenül rosszat jelent, hiszen a végeredménytől még nagyon távol vagyunk. A Vízöntő korszak több, mint kétezer éven keresztül tart majd, és nyilván körülbelül ennek az időszaknak a közepére épül fel igazán. Úgyhogy az még odébb van, de a tendenciákat mégis jó ismerni, hogy együtt tudjunk haladni a változásokkal, amelyek így sokkal simábban történhetnek meg.

A Vízöntő korszak kezdetét jelölő égitestek illetve helyzetek elemzését az előző írásban a Bika Uránusszal kezdtük, ami az anyaghoz fűződő kötöttségeinket lazítja majd, minden szinten.

A második ilyen jelölő, amelyet szemügyre veszünk, a Bak jegyében járó Plútó. A Plútó a transzformáció, a gyökeres és lassú, de mélyreható változások, a lebontások jelölője, a Bak jegyéhez pedig a rendszerek tartoznak.

A Plútó 2008-ban lépett a Bak jegyébe, hogy megkezdje a rendszerek szétzilálását, lebontását, és az ehhez kapcsolódó transzformációt. Ez az égitest rendkívül nagy erőt jelképez, amely azonban sokáig a háttérben működik, mielőtt igazán látványos lenne.

Az Etna 2021-es kitörésének lávafolyama főnixmadarat formál a hegyoldalban – a vulkán és a főnix is Plútó szimbólumok

Erre most azért rácáfolt a Plútó, hiszen 2008-ban mindjárt a pénzügyi-, és hitelrendszerrel kezdte el a lebontási folyamatot: ekkor „robbant” ugyanis (stílusos a Plútóhoz, a tűzhányók és a főnixmadár is a Plútóhoz sorolható analógiák) az elszabadult hitelezési folyamat, és az ehhez kapcsolódó bank-, és tőzsdecsődök. Sokan a bőrünkön is éreztük azt (svájci frankos hitelek), hogy az addigi hitelezési rendszernek egyszer s mindenkorra vége van. Mennyivel óvatosabbak vagyunk már ebben a kérdésben!  Az azóta eltelt tizennégy évben (a Plútó igen sokáig tartózkodik ebben a jelben, bár 2023-ban átkacsint a Vízöntőbe, igazából csak 2024-ben hagyja el végleg a Bakot) a bank-, és pénzügyi rendszerek mellett az összes nagy rendszer alapjait megrázta, és összedőlés közeli állapotba hozta. Csak néhányat sorolok ezek közül, még sok más rendszer is van:

  • egészségügyi rendszer – COVID: alapjaiban átalakult (pl telefonos „távgyógyítás”), nagyon nehézkesen működik, állandó személyzet hiánnyal, a rég idejétmúlt erős hierarchiával és az elöregedéssel küzd;
  • oktatási rendszer – COVID, digitális oktatás:  a digitális oktatás szintén alapjaiban rázta meg az addig hagyományosan kialakult, de már korábban is gyengélkedő oktatási rendszert. Állandó személyzet hiánnyal, idejétmúlt tanítási struktúrával és az elöregedéssel küzd;
  • pénzügy és bankrendszer – hitelcsődök, szankciók, COVID: átállás a digitális átutalásokra, a készpénzes tranzakciók egyre jobban kiszorulnak, megjelennek a digitális pénznemek, a „kriptovaluták”
  • energetikai rendszer – ez a legújabb: a háború miatt olaj-, és energiaválság, az energiaszektorok kényszerű átalakítása, átállás más energiahordozókra (ennek a végét még nem látjuk, de a lebontódás elkezdődött)
  • munkavállalási rendszer – egyre nagyobb eltolódás a szabadabb, vagy vállalkozói létforma felé, a 8-5-ig állások folyamatos és fokozatos fellazulása a munkahelyeken is – COVID: home office
  • nyugdíjrendszer – a társadalom elöregedése miatt a nyugdíjrendszerek állandó módosítása, változása minden országban
  • politikai rendszer – a korábban biztosnak hitt pártok, politikai berendezkedések felbomlása, a politikai váltógazdálkodás rendszerének, és a régebbi szövetségek ellehetetlenülése, új szövetségek alakulása (például a februárban indult háború kapcsán) – ez a változás maradt legkésőbbre, de hát a Plútó még másfél évig dolgozik majd rajta.

A Plútó a Bak jegyében a kialakult struktúrák lebontásával foglalkozik, ezért, ha ennek látjuk nyomait, nem kell megijedni. A világ csak átalakul; amit megszoktunk, az nem úgy fog működni tovább, hanem másként, Vízöntősebb módon. Olyasféle evolúciós változás ez, amilyen például a gerincesek kialakulása volt: a rovarokra jellemző, kívül hordott merev, védő kitinpáncél helyett a gerincesek már „belül” hordozták és hordozzák saját struktúrájukat, a gerincoszlopot. Nem érdemes pánikolni, ha azt látjuk, a régi „kitinpáncélok” már nem mindig működnek. És, ahogy a természet mutatja is nekünk, a kitinpáncél is megmarad a maga helyén (rovaroknál), csak mellette új rendszerek alakulnak.

Milyen a vízöntősebb mód? Szabadabb, lazább. Függőleges, hierarchikus kapcsolódások (főnök-beosztott, alárendelt-fölérendelt) helyett vízszintes, mellérendelő, egyenrangúbb működés. Jobb és vegyesebb időkihasználás. A társadalmi, egyéni értékek előtérbe kerülnek. Az egyéniség fontossá válik, a sablon helyett egyedi utak, egyéni rendszerek alakulnak. Minden digitálissá válik, a technikai vívmányok egyre nagyobb ütemben lépnek be az életünkbe – e két utolsó jellemző (társadalmi, egyéni értékek + technikai vívmányok) közötti fenntartható egyensúlyt még meg kell találjuk, globális szinten. Hogy milyenek lesznek az új rendszerek, azt majd később fogjuk csak látni, most még csak csírái vannak jelen, miközben a lebontódás zajlik. 

A saját életünkben is arra kell tehát törekednünk, ha együtt szeretnénk haladni a világgal, hogy minden merev rendszert, merev gondolkodásmódot, dogmatikus beállítódást próbáljunk lazítani, elengedni; és hatalmi játszmák helyett egyenrangú és együttműködő viselkedésmódokat alakítsunk ki.

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Bejelentkezés:

  • email: kati.szilagy@gmail.com
  • mobil: +36 20 385-9483