A következő hónapokban ismét előtérbe fog kerülni a Plútó hatása, így érdemes megismerni közelebbről ezt a (törpe)bolygót.

Egyik égitest sem véletlenül kapja a nevét, így az alvilág (római) istenének nevét viselő Plútó sem – a történet szerint egy 11 éves angol kislány javasolta az újonnan felfedezett bolygónak ezt a nevet, amit később a csillagászok jóváhagytak.  A felfedezés idejét tekintve (1930) a névválasztás meglehetősen találó: az előző év gazdasági világválsága és a nemsokára közeledő második világháború előre vetülő sötét árnyai bizony felidézik az alvilágot, a szenvedést és a válságokat – ezek a fogalmak azóta is a Plútóhoz tartoznak az asztrológiában.

Szegény Plútó nem maga okozza természetesen a nehézségeket, de jelzi azokat az energiákat, amelyek kiváltják azokat. A Plútó a Skorpió jegyhez sorolódott az asztrológiában, és saját története is a Skorpió energia legfontosabb jellemzőit mutatja: az ALÁSZÁLLÁST és az ÁTVÁLTOZÁST!

Alászállás

1930-as felfedezésekor még a naprendszer 9. bolygójaként ünnepelték – és 76 éven keresztül mindenki így ismerte. Majd, ahogy ez az életben annyiszor lenni szokott velünk, emberekkel is: hosszas diadalmenet után biztosnak megszerzett helyzete zuhanórepülésbe kezdett: a tudomány (vagyis a külvilág) „piszkálni kezdte” a Plútót, hogy bolygónak túl kicsi, hiszen fedeztek fel már ekkora (vagy még nagyobb) törpebolygókat is a Kuiper-övben.  

2006 augusztusában, 76 és fél évvel a felfedezése után, amikor a lassú járású Plútó még egy fél kört sem tett meg a naprendszerben, a tudomány egyszerűen lefokozta a Plútót, kiebrudalta a bolygók közül, megfosztva bolygói címétől, és az újonnan létrehozott törpebolygó kategóriába sorolta.  

Hány híresség, vagy politikus tudna hasonló alászállásokról, szenvedésekről mesélni? 😊 A Plútó lefokozása az általános közvéleményt is felborzolta, az angol nyelvben megalkotva egy új kifejezést: ez a „plutoed”, vagyis „plútósították”, amelyet lefokozott, leértékelt, népszerűségét vesztett értelemben használnak.

A Plútó átélhette azt, amit gyorsan változó világunkban számos híresség átél: nagy felkapottság után hirtelen lefokozzák és már nem, vagy nem úgy beszélnek róla

Az asztrológiában azonban továbbra is megőrizte bolygó-minőségét, hiszen a fenti történet is jól mutatja, hogy a besorolás és a mitológiai névadás helytálló volt: az alászállás, átváltozás energiái valóban e bolygóhoz köthetők!!

Átváltozás

A Plútón -232 °C uralkodik, tehát elég hideg van… ennek ellenére geológiailag aktív, és vulkánok (úgynevezett jégvulkánok) működnek a felszínén. Fagyott nitrogén borítja, ám ez néha, ha közel jár a Naphoz, felenged és vékony légkört alkot.…A modern műszerek mérései szerint, a szilárd, jeges felszín alatt egy vízóceán található, melyet egy kásás állapotú „hőszigetelő gázréteg” véd a befagyástól!  Vagyis a Plútó képes minden halmazállapotot felmutatni és átváltoztatni.

Az asztrológiában ezért az átváltoztatás, és a szélsőségesség fogalmait is ehhez az égitesthez sorolják. Ahogy a tudományban, úgy az asztrológiában is sokszor „plútósítják”, vagyis „rossz hírét keltik”, mert gyakran jelez előre olyan tömeges változásokat, amelyeket az emberek nem kedvelnek (pusztító természeti események, járványok, vírusok, megsemmisítő háborúk).

Ilyenkor a sötétség (a Plútó van a legtávolabb a Naptól) láthatóvá válik, egyértelművé válnak a háttérben működő negatív folyamatok…de mindez a tisztulást, az átváltozást szolgálja. Duális világunkban sajnos alvilág nélkül nincs mennyország sem…

A Plútó mérete valóban kicsi, a Föld szélességének csupán egyhatoda. De már talán kifelé megyünk abból a társadalmi berendezkedésből, ahol a méret a lényeg 😊…hiszen ki mondaná, hogy

  • egy apró feketebors ne tudna erőteljes hatásokat előidézni, ha ráharapunk… vagy
  • egy apró szilícium-chip hiánya ne tudna összeomlást okozni a legnagyobb számítógépben… vagy
  • ha akkora hitünk van, mint egy mustármag, ne tudnánk hegyeket megmozgatni?

A PLÚTÓ EDDIGI ÚTJA

A Plútó asztrológiai szempontból még gyerekcipőben jár, alig kezdte meg a működését, hiszen felfedezése óta még alig van túl a jegyek felén (felfedezésekor a Rák jegyben járt, most a Bak jegyét készül elhagyni).  Jegyváltásai jól megfigyelhetők egy-egy generáció életében, életfeladataiban.

Jegyváltáskor eseményeket is szokott hozni: 1956-ban például éppen a magyar forradalom kitörésekor lépett át az Oroszlán jegyből a Szűz jegybe, ahol kb. 15 évig tartózkodott. Akik akkor születtek, amikor a szorgos Szűz jegyében járt, azt tapasztalhatták, hogy egyfajta „szorgos szendvics generáció” lett belőlük: egyszerre támogatják szorgosan gyermekeiket, unokáikat és idős szüleiket, egyszerre nagyszülők és dolgoznak. Felborult tehát a korábbi rend, a generációk egymás utánjában, a munkával kapcsolatos stafétabotok átadásában…

15 évvel később, 1971 októberében lépett a Mérleg jegyébe: ebben a hónapban történt két hatalmas természeti katasztrófa Ázsiában: a Vietnámot érintő Eszter-tájfun, illetve a 15ezer ember halálát okozó ciklon és szökőár Indiában. De mivel a Mérleg a harmónia és diplomácia jegye, rengeteg pozitív diplomáciai esemény is történt: Kína belépett az ENSZ-be, véget ért a vietnami háború utolsó csatája, és Svájcban először szavazhattak a nők parlamenti választásokon! A Plútó 1983 novemberig maradt a párkapcsolatokat is szimbolizáló Mérleg jegyében, így ennek a nemzedéknek a tagjai élték át a korábban bevett párkapcsolati berendezkedés teljes felborulását.

Egyre többet fogunk hallani a Plútó asztrológiai hatásairól, mert hamarosan ismét jegyet vált: október 11-től elindul előre, és kétség sem fér hozzá, hogy a Bakból a Vízöntő jegye felé haladva hozza majd a feketebors prüszköltető hatásait, a Nagy Jegyváltós Eseményeket. 2024 január végén, amikor a Vízöntő jegyébe ér, ezzel a jeggyel kapcsolatban jelzi a komoly átváltozásokat!

De erről majd jövőre.

Ha érdekel, hogy nálad hogyan, milyen átváltozásokat jelez a Plútó, érdemes megismerni saját születési horoszkópodat és együttműködni annak energiáival.

Cover photo credit NASA /JHUAPL/SWI

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Információ és bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com,  +36-20-385-9483