Mi köze az amerikai színészsztrájknak a Vízöntő-korhoz?

Jelenlegi korunk nagyon változékony… rendkívül összetett világban élünk, ahol a dolgok nemcsak önmagukban léteznek, hanem egymást is jelentősen befolyásolják. Pillangóhatásnak is hívják azt, amikor egy nem túl jelentősnek tűnő esemény a világban körbefutva megsokszorozza hatását és sok változást indít az útjára.

Július gyúlékony hónap, különösen a közepe; sokféle hatalmi csatározás megmutatkozik (az asztrológiában ezt a Nap-Plútó szembenállás és a Mars-Szaturnusz szembenállás jelzi az égen).

Azt gondolhatnánk, hogy a magyar átlagemberre kevés hatással van, hogy a gazdag (vagy innen nézve gazdagnak vélt) amerikai színésztársadalom több pénzt követel.

Pedig minden mindennel összefügg, és a jelenlegi színészsztrájk – ami az ötvenes évek, vagyis a televíziózás elterjedése óta a legnagyobb ilyen tiltakozás ebben a szakmában! – sok minden egyébről szól és sok ember munkáját befolyásolja.

Mert a színészek és forgatókönyvírók nemcsak a több pénz, hanem a megváltozott üzleti helyzet miatt tiltakoznak. Az üzleti helyzet pedig a technológia miatt változott meg – és itt jön be a Vízöntő-kor.

Megjelent a “streaming”, amit itt Magyarországon csak simán “netflixezésnek” hívunk, vagyis, amikor bármikor, bármennyiszer megnézhető egy alkotás, egyetlen előfizetési díjért cserébe.

Valamint megjelent az AI – a statisztáknak vagy apróbb szereplőnek jelentkezőkkel már olyan szerződést íratnak alá, hogy beszkennelik a testüket, a mozdulataikat – és azt később bármikor, más filmekben is felhasználhatják. Vagyis, egyetlen napi díjért akármennyi filmhez használhatják a mozdulataikat, más ruhát varázsolva a színészre…

Ezzel nemcsak a színész károsodik, hanem azok is, akik eddig a díszleteket, jelmezeket, egyéb technikai dolgot kivitelezték – ők is elveszíthetik a munkájukat, ha a számítógépen minden létrehozható – márpedig, minden létrehozható.

De hogyan hat ez a magyar árufeltöltőkre vagy tanárokra?

Közvetlenül úgy, hogy

  • átmenetileg szó nélkül törölni fogják kedvenc sorozatukat az elérhetők közül, vagy nem készülnek újabb folytatások.
  • bizonyos filmeket sosem lehet majd megnézni, bár leforgatták azokat.
  • drágul a filmcsatornák előfizetése.

Közvetetten pedig úgy, hogy ahogy Hollywoodban, úgy más életterületeken is átvehetik a munkát a gépek. A magyar iskolákban most felmondott tanárokat majd az AI-kérdezz-felelek fogja helyettesíteni…

Ez ellen IS tiltakoznak a színészek.

Július 14-15-én vált pontossá a Nap-Uránusz pozitív fényszöge. Vagyis az Uránusz egy fricskával segíti a hatalmi szembenállást, a konfrontációt, a dolgok nevén nevezését. Ez úgy is megmutatkozhat, hogy könnyen lehetséges, hogy éppen a hollywoodi színészsztrájk fogja elindítani azt a változást, ahol az emberek nagy része ráébred: nagyon megváltozott körülöttünk a világ, semmi nem úgy működik, ahogy korábban, és együtt kell kitaláljuk, hogyan tovább a gépekkel és velünk.

Fran Drescher (a fent említett amerikai szakszervezet szóvivője, valamint A dadus c. sorozat főszereplője) igen heves beszédet tartott a tiltakozásról, a megváltozott üzleti modellről és a kapzsiságról:

ez nemcsak minket befolyásol, hanem más munkásokat tömörítő szakszervezeteket is szerte a világon. Mert egy bizonyos ponton betelik a pohár… és az emberek nem hagyhatják, hogy a kapzsiság tiszteletlenül és tisztességtelenül kijátssza és félresöpörje őket… mert a technológia megváltoztatja az egész üzleti modellt… az AI és a streaming megjelenése történelmi pillanat, az igazság pillanata. Ha most nem állunk ki magunkért, akkor mindannyian veszélybe kerülünk…mindannyiunkat helyettesíthetnek a gépek….Nemet kell mondanunk, fel kell hívnunk a csak a Wall Street-i tőzsde és saját gazdagodásuk iránt érdeklődők figyelmét, hogy “őrültek vagytok! mit csináltok már? Nem várhatjátok, hogy az üzleti modell teljesen megváltozzon, de a hozzá kapcsolódó szerződések ne változzanak… hát mi folyik itt?? Bútorokat rendezgetünk a süllyedő Titanicon?

Akit érdekel ez a beszéd, angol nyelven megtekintheti itt: https://www.youtube.com/watch?v=J4SAPOX7R5M&t=382s

Érdekes lesz figyelni a további híreket, hogy a hollywoodi színészek és forgatókönyvírók sztrájkja hogyan fogja szinte láthatatlanul befolyásolni mindannyiunk világát, és kiváltani a változásokat, amelyek elkerülhetetlenek.

Talán éppen az Uránusz fricskája és ez a sztrájk lesz a szemfelnyitó, hogy beszéljük már át együtt, globálisan, hogy hogyan tovább. Ideje van most ennek.

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Akit érdekel, hogy a saját életében milyen területen és hogyan hoz változást az Uránusz és a jelenlegi bolygóállások, itt tud bejelentkezni horoszkópkészítésre:

Információ és bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, +36 20 385 9483