A mottó: A karácsonyi készülődés viszonylag zökkenőmentesen alakul, csak december 18-20 között lesznek nehezebb közlekedési és vitás helyzetek. Karácsony ünnepének néhány napján szinte észrevétlenül belopakodik az életünkbe az új fejezet, vegyük észre, figyeljük rá, gondozzuk!

Sorsfordító december várható mindannyiunk számára, noha alig vesszük majd észre. Advent négy hetében nyugalom lesz, a vásárlási láz most nem lesz olyan dühödt, mint az elmúlt néhány évben. Mindenki józanabbnak és visszafogottabbnak érzi majd magát. Karácsony ünnepnapjain jön létre az Újhold, amely idén egy teljesen új szellemi korszak születésével is jár.  Ahogy 2019 évvel ezelőtt sem tudta senki, hogy a betlehemi gyermek születése megváltoztatja a világ folyását, úgy most sem fogjuk észrevenni, ami a feldíszített fenyőfák hátterében, csendben megtörténik: az Új beszivárog az emberek gondolkodásán át a mindennapokba.

JUPITER JEGYET VÁLT  

December egy fajsúlyos újdonsággal indít:  a Jupiter a Bak jegyébe lép át, miután több, mint egy évet töltött a Nyilasban.  Ez komoly változás – az eddigi felduzzadás, a túl nagyra növés megáll, és egy józanabb, korrektebb, visszafogottabb időszak következik, különösen nekünk, magyaroknak, mivel a mi országunk is a Nyilas jegyéhez sorolódik. A tervezett stadionok és űrkikötők száma és méretei várhatóan csökkenni fognak.  A mamahotelek egy része bezár, vagy szűkíti a szolgáltatásait. A luxuswellnessfitnesslochness szállókban néha már kifejezetten idegesítően elapadnak a csokoládészökőkutak. A Nyilas Jupiterhez tartozó „tudom-a-tutit”, „mindent lehet” és „ide nekem még az oroszlánt is” jelszavakat a Bak jegye megnyirbálja, korlátokat állít a mindenáron való növekedésnek.  Ezért nagyon valószínű, hogy az idei karácsony kevésbé lesz költekező, mint az előző, talán kevesebb lesz a túlivás, a túlevés is… igaz, az ideálok is karcsúsodnak, és a nagy lelkesedés helyét átveszi a gondosabb tervezés. Ami amúgy is időszerű, hiszen a Szaturnusz és a Plútó bolygó is a Bak jegyében halad, vagyis a felelősség, a tervezés és az átgondolás időszakát éljük, szerencsés esetben.

December 8-án ezt a változást enyhe csalódás érzés kíséri (Nap-Neptunusz kvadrát), talán kipukkadnak az illúziók, és kényszerűen ráébredünk arra, hogy bizony, sokszor becsapódtunk. Ezért advent második vasárnapján, a bronzvasárnapon inkább ne menjünk karácsonyi beszerzésekre.

Ebben az évben a karácsonyi vásárlás amúgy is visszafogottabb lesz, hiszen a Vénusz is a Bak jegyében jár, és december 11-én, éppen a Telihold előtt, együtt áll a Szaturnusszal, majd a Plútóval. Ez arra utal, hogy bár a telihold bőségre ösztökélne, a fizikai szintű örömszerzések, a nagy vásárlási láz korlátokat kap, mérséklődik – ezt több fényszög is alátámasztja tehát.

Amúgy az advent hetei viszonylag zavartalanok lesznek, nem nehezítik igazán nehéz energia-ütközések.

Ami a karácsonyi bevásárlást illeti, célszerű december 20-ig a végére járni, mert december 20 és 22 között némileg kaotikusabbá válik a közlekedés (ezt a Merkúr és a Neptunusz nehezebb kapcsolódása jelöli), illetve sokkal jobban ragaszkodunk majd az egyéni utakhoz, ezért több lesz a viharos szóváltás, és az ünnepi hangulat szakításokba torkollhat (Vénusz-Uránusz kvadrát). Hacsak tehetjük, érdemes a december 20. utáni néhány napot már inkább otthoni készülődéssel tölteni.

KARÁCSONYI CSILLAGOK

December 17-én átmenetileg feláll egy csodás egyenlő oldalú háromszög az égen: a Jupiter, az Uránusz és a Hold kerül egymással pozitív kapcsolatba. Ezzel veszi kezdetét igazán a karácsonyi szezon, ami a Nap dec. 22-i Bak jegybe lépésével folytatódik, és végül a karácsonyi ünnepek alatti Újholddal, illetve az Újholdban létrejövő Nap-Jupiter együttállással koronázódik meg.

Észrevétlenül ugyan, de ez egy új korszak hírnöke. Az Uránusz és a Jupiter pozitív kapcsolata egy új szellemi minőséget harangoz be számunkra, ami az újholddal indul igazán útjára földi, fizikai világunkban. Ez az az időszak, és épp a Fény születésének idején, amikor az égi szikra (Uránusz) a földi hitrendszerbe (Jupiter) képes belépni. A Merkúr, mint az Istenek Hírnöke, december 29-én csatlakozik a Nap-Jupiter együttálláshoz és az Uránusz trigonjához. Nagyon valószínű, hogy ez az emberi gondolkodásban évezredek óta fennálló, hatalomközpontú mentalitás megváltozását is jelöli. Mivel akkor történik, amikor hat égitest a Bak jegyében halad, a gondolkodásváltozás egyben a felnőtté válással is együtt jár. Szigorúbbak, felelősségvállalóbbak, puritánabbak, célratörőbbek, a mennyiség helyett a minőség által vezéreltek, következetesek, önkorlátozóbbak és takarékosabbak leszünk.

Hogy ez több, mint átmeneti józanság a karácsonyi pihenés alatt, azt mutatja az is, hogy igencsak közeledik a sorsfordítónak mondható Szaturnusz-Plútó együttállás (ami végérvényesen majd január közepén teljesedik be), de már összehozza őket a Bakban áthaladó Hold. Nem lesz nagy csinnadratta, de ha nem is vesszük még észre, megtörténik a korszak-, és mindenféle hit-, gazdasági-, klíma-, és egyéb rendszerváltás szép csöndben, karácsony és szilveszter fénnyel teli, évváltó ünnepén.  A többiről majd jövőre.