A show folytatódik – gyülekeznek a fellegek. Októberben fokozódik az agresszív hangulat a természetben és az emberek között is, ügyesen kell navigálni

Remélhetőleg mindenki kihasználta pihenésre augusztus és szeptember nyugodt hónapjait, ugyanis októberben már lesznek nehezítések. Sokféle eseményre számíthatunk, kiéleződnek a gazdasági-társadalmi konfliktusok. Megvezetéstől direkt összecsapásig a szélsőséges nézetek minden jelenségét megfigyelhetjük majd. Természetesen lesznek jobb időszakok is, amelyek józan tervezésre, megbeszélésekre alkalmasak – ilyenkor is fontos azonban, hogy semmilyen állásponthoz, véleményhez ne ragaszkodjunk, és mindig maradjunk nyitottak az új megoldásokra!

A következő időszakokra érdemes koncentrálni októberben, ezekre időzítsünk tárgyalásokat, vizsgákat, szerződéseket: október 3-7, október 13-19 illetve 22-28-ig. Október 7-12-ig illetve a hónap legvégén nehezebb, megbízhatatlanabb, szélsőségesebb időszakokat élhetünk meg, ilyenkor maradjunk inkább megfigyelők. Természetesen, mint mindig, mindenkinek a saját, egyéni horoszkópja alapján alakulnak majd a különböző területek.

OKTÓBERBEN MÁR GYÜLEKEZNEK A FELLEGEK

Szeptember hónapja az előrejelzésnek megfelelően viszonylag kellemes állóvíznek bizonyult, egyfajta meghosszabbított nyárnak és nyaralásnak (kivéve azokat a területeket, ahol a természet éppen dühöngő oldalát mutatta, viharokkal, földrengéssel, mint például Görögországban, Marokkóban vagy az Egyesült Államokban – ezek jelzésszerűen mutatták, hogy a világ változása akkor sem áll le, amikor épp átmeneti szélcsend van).

Magyarországon azonban nem sok minden történt, a megosztottság ugyanúgy uralkodott, a média gondoskodott arról, hogy ne nagyon lássunk túl szűkebb lakóhelyünkön, apróbb, provinciális ügyeinken, és a helyi perpatvarok vonják el a figyelmünket… A hónap végül lazán, kellemesen, vagy legalábbis beletörődéssel, egyhangúan telt – az időjárás is elandalított bennünket, meghosszabbítva a nyáridőt egy teljes hónappal.

Még a giga méretű amerikai színész-forgatókönyvíró sztrájkban is történt ekkor megállapodás, legalábbis az írók részéről – a színészek pedig újra tárgyalni kezdenek a napokban.

Október viszont már nem lesz ennyire kegyes hozzánk, erőteljesebben megjelennek a konfliktusok.

Az első októberi hétfőn lesz pontos a Merkúr-Neptunusz szembenállás, ami kifejezetten ködösítésre, illúziókeltésre, becsapásra utal. Ezen a napon semmiképpen ne írjunk alá fontos szerződéseket, mert csapdába sétálhatunk – annál is inkább, mert a Hold mozgása ezen a napon összeköti a Jupiter és az Uránusz együttállását, vagyis, meglepetésekben lehet részünk.

Ezekben a napokban a tömegtájékoztatás várhatóan össze-vissza tájékoztat mindenről, semmilyen kérdésben nem látunk tisztán, vegyes hírek röppennek fel innen is, onnan is, melyek egy jó része tévhírnek bizonyul.

A ködösítés-megvezetés lehetősége némiképp enyhül, amikor október 5-én a Merkúr átlép a Mérleg jegyébe – elvileg ekkor indulhatnak béketárgyalások kicsiben (válóperben) és nagyban (háborúban) is, mivel a Mérleg az egyensúly, a béke, a kiegyensúlyozás jele lenne.

Várhatóan el is indulnak ilyen folyamatok, de ezzel párhuzamosan az agresszió is nőni kezd: 7-én, vagyis október második hetének kezdetén indul a Mars és a Plútó nehéz kapcsolódása, ami nagyjából öt napon át uralja az eget – a pontos fényszög 9-én, hétfőn áll be, de hatása tovább is kitart.

Az agresszió, a nézetkülönségek harcias képviseletének intenzitása október 7-től megnövekszik – egócsatározásokba bonyolódhatunk (photo credit Zdenek Machacek)

Ez a fényszög az összetűzések hőfokának növekedésére utal mindenhol, beindul az „izmozás” a szemben álló felek között, elmérgesedhetnek a viszonyok és a megbeszélések, az egók határozott csatározása jelenik meg. A Plútó a tömegek, a tűzhányók és a vírus szimbóluma is, tehát sokféle téren nyilvánulhat meg ez az agresszív, háborús késztetés: lehetnek vulkánkitörések; lehetnek tömeges tiltakozások valamilyen intézkedés ellen; előfodulhat, hogy növekszik a háborús összecsapások intenzitása a közelünkben vagy távolabb; újabb vírus üti fel a fejét, vagy tűzesetek, robbanások is kialakulhatnak.

Ebben az intenzív állásban indul el előre az útján ismét a Plútó, október 11-én, jelképezve azt, hogy most elkezdődik a „learatása” azoknak a dolgoknak, amelyeknek előkészülete történt az utóbbi fél évben – erről később még bővebben is írok.

Október 12-én a Mars átlép a Skorpió jegyébe, ahol még erősebbé válik – felerősítheti az emberben lévő bosszúvágyat (különösen a Plútó fényszögének hatására). Nagyon figyeljünk oda önmagunkra ebben az időben, hogy időben nyakoncsíphessük az agresszív késztetéseinket. Nem érdemes szaporítani az agressziót magunk körül.

13-án szerencsére a Szaturnusz józanító fényszöge egy kicsit lehűti ezeket az indíttatásokat, és józanság irányába próbálja terelni a világot. Mivel ez az újholdkor (Nap-Hold együttállás 14-én) is ugyanígy lesz, ami egy teljes hónapra meghatározza az alapállásunkat, remélhetjük, hogy október közepén csillapodnak a kedélyek, és a józanabb tárgyalások, megbeszélések, közös bölcsesség felé mozdul el inkább a világunk.

Ezt a hetet (okt.13 és 20 között) mindenképpen használjuk ki ügyintézésre, tárgyalásokra, megegyezésekre, mert 21-től kezdődően a Nap és a Merkúr is belemozdul a Plútó feszült kapcsolatába, így ismét erősödik az elégedetlenség érzése, vagy rossz hírek érkeznek.

Szerencsére két égitest is jelzi, hogy pozitív, támogató energiák józanságot hoznak a világba, az egyik a Szaturnusz trigonja a Merkúrhoz, ami felelősségteljes megbeszélésekre utal, a másik pedig a Vénusz és a Jupiter trigonja, ami kedvességgel és pozitivitással enyhíti az agressziót.

Ennek hatására nemzeti ünnepünkön, amikor a Nap is a Skorpió jegybe lép (október 23-án), várhatóan nem lesznek nagyobb zavargások, a tiltakozáshullámok nem vezetnek nagyobb összecsapásokhoz. 24 és 28 között lehet ügyet intézni megint, október utolsó három napját azonban érdemes kihagyni ebből, mert ekkor van a telihold (Nap-Hold szembenállás október 28-án), valamint a Merkúr-Mars szembenállása a Jupiterrel, ami feszültségekre, érdekellentétekre, egymás véleményének sarkos elutasítására utal.

Október utolsó napján a Vénusz és az Uránusz pozitív kapcsolata azt jelzi, hogy a fentiek ellenére érkezhet váratlanul valami jó dolog az életünkbe.

Ami az időjárást illeti, a Plútó hatására októberben folytatódhat a száraz, és nem túl hűvös, időnként kifejezetten meleg idő. Ez alól csak az első két-három nap lehet kivétel, amikor a Merkúr a Neptunusszal jár éppen szemben – ezekben a napokban kaphatunk nagyobb mennyiségű csapadékot. A tűzzel, tűzrakással viszont mindig nagyon óvatosan bánjunk!

Október tehát összességében nem ígérkezik könnyű hónapnak, gyakorlatilag az első hét után küzdeni fogunk az agresszió különböző formáival, a természetben és az emberek között egyaránt. Érdemes erre tudatosan felkészülni, és a bennünk lévő haragot, indulatot szándékosan más tevékenységekbe, például sportba, mozgásba, fizikai munkába csatornázni, józan keretek között.

OKTÓBERBEN ISMÉT ELINDUL ELŐRE A PLÚTÓ

Bár a csillagászok száműzték a bolygók köréből, a Plútó szerepe fontos maradt az asztrológiában. Jelentőségéről egy külön írást is készítettem, ami a napokban lesz olvasható a csillaglélek.hu blogoldalon.

Augusztus óta a lassú járású bolygók hátrafelé látszanak mozogni az égen. Ez egy előkészítő, átgondoló szakaszt jelzett. Októbertől azonban fokozatosan ismét elindulnak előre, s miután az égitestek jelzések, velük együtt megindulnak az események is.

A hátráló bolygók közül elsőnek a Plútó indul előre, október 11-én.

A Plútó márciusban már néhány napra kitekintett a Vízöntő jegybe, ahová tart, majd visszahátrált a Bak jegyébe, mert itt még fontos „elintéznivalói” vannak. Mint a transzformációért felelős égitest, a Plútó felforgat mindent, hogy a felforgatás után az így kialakult kaotikus helyzet átváltoztatható legyen egy teljesen újba.

Ilyen transzformáció zajlik például, amikor az erjedés „felforgató” folyamata következtében a szőlőléből bor alakul… vagy amikor az elégett hamu, kiömlött láva megtermékenyíti a földet és jó táptalajt biztosít a szőlőnek.

A Bak jegye a megszilárdult, kialakult rendszerekhez, a hierarchiához, a kialakult status quo-hoz köthető.

Ha nagyban nézzük, akkor civilizációnk keretrendszeréhez, a legfontosabb tartóoszlopaihoz, a civilizációt és a kultúrát működtető hitrendszerekhez kapcsolódik – vagyis a régi világunkhoz, ami a COVID óta jól láthatóan nem létezik, már csak emlékeink és a tehetetlenség működteti.

A még meglévő, civilizációnkat működtető bevett meggyőződések között találhatjuk például a következőket:  

  • keményen meg kell dolgozni a sikerért, de ha megdolgozol, előbbre jutsz;
  • mindig vannak győztesek és vannak vesztesek;
  • a hősök segítik a győzelemre jutást;
  • az ember uralkodik a környezetén;
  • a világot végső soron az önérdek működteti;
  • a pénz energia, ami mozgatja a háttérből a folyamatokat;
  • van az „elit” és van a „futottak még”, stb.
A civilizációnk alaphiedelmeinek és rendszereinek összeomlását tapasztaljuk meg kicsiben és nagyban is (A képen egy épület irányított lebontását fotozó emberek láthatók, Photo credit Micak Williams)

Ezek az alapmeggyőződések csecsemőkortól épülnek be az emberek gondolkodásába, és mint megkérdőjelezhetetlen alaphitek, tartották eddig a világot.

Szimbolikusan a Bak jegyben járó Plútó folyamatosan ezek erjesztésén és transzformációján dolgozott, amióta csak belépett a Bak jegyébe, 2008-ban, a nagy pénzügyi válság kezdetén. Azóta válságtól válságig haladva gyengíti meg az eresztékeket, amelyek a kulturális gondolkodást egyben tartják, eszközül ehhez pedig  komoly társadalmi és gazdasági felfordulásokat használ (ismétlődő pénzügyi és hitelválságok, multinacionális vállalatok kontra kisvállalatok, globális kereskedelem akadályai, COVID, infláció, háborús és természeti bizonytalanságok stb.).

A következő három hónapban még a Bak jegyében járva biztosít minket arról, hogy a gondolkodásmódunknak változnia kell, és magunk mögött kell hagynunk a tanult alapelveket, hogy egy új korszak megalapozását elkezdhessük.

Folytatni fogja a lebontást és a transzformációt, melyet egyrészt szélsőséges természeti, másrészt szélsőséges gazdasági események tesznek mindenki számára egyértelművé. Ennek előjele például, hogy az ember által kialakított rendszerek (közlekedés, gyártás, oktatás, egészségügy, szolgáltatás) akadozni kezdenek, még a legnagyobbak is, és nem csak Magyarországon. Már elkezdődött – gondoljunk csak arra, hogy az AUDI-nál egy napra világszinten leállt a termelés, hogy a repülőjáratok megbízhatatlanná váltak, hogy a vasúthálózatok megszűnnek és akadoznak, hogy októbertől csak Bécsig járnak a nemzetközi expresszvonatok…a sort folytathatnánk.

Január végéig tehát, amikor a Plútó ismét a Vízöntő jegyébe lép és már ott is marad, egy teljesen újfajta gondolkozást kell kialakítsunk.

Ezt a folyamatot segíthetjük azzal, ha nem ragaszkodunk semmilyen bevált dologhoz túlságosan, hanem hajlandók vagyunk elsajátítani, megtanulni az újat.

Az olyan gondolatok, hogy „már a nagyanyáink is így csinálták, ezért ezt kell folytatni”, a Plútó szemszögéből nézve hátráltatóak – nyitottnak kell lennünk a teljesen más gondolkozásra, a gazdaság és az élet más gondolkozást igénylő rendszereinek működtetésére – például olyanokra, amelyek nem az önzést teszik az ember legfőbb motivációjának, hanem az összefogást. 

A mániákus meggyőződés, hogy mindennek mindig növekedni kell, a túlzások és a szélsőségek világába hajszolt bennünket, egyénileg és társadalmilag is. A Plútó erre is rámutat: mindenből szélsőségesen túl sok van, túl sok tárgy  – vagy éppen, a Föld más részeiben, túl kevés.

Túl sok áru, túl sok szemét, túl sok jövés-menés, túl sok beszéd, túl sok hír, túl sok felesleges pénz (energia) pocsékolás az egyik oldalon és pénz (energia) szükség a másikon. A természetben aszály és bozóttűz váltakozik viharral és áradással – akár ugyanazon a helyen, rövid idő leforgása alatt.

Ezek között a végletek között kell most jól navigáljunk, idejében észrevenni, ha valamelyik szélsőségbe kerültünk, és korrigálni az útirányt. Szeptember folyamán talán érkeztek hozzánk hasonlóan gondolkodó, új szövetségesek, akikkel összefogva könnyebb lesz.

Cover photo credit Mike Kremer

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Információ és bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, +36 20 385 9483

Miben tud egy asztrológus segíteni? Személyes erőforrásaink, feladataink, kiaknázható, illetve fejlesztendő adottságaink felmérésében.  Új meglátásokat találni abban, hogy mi a dolgunk a világban. Elemezni az adott élethelyzeteket, az életünkben aktuálisan jelentkező feladatokat. Átlátni szövevényes kapcsolódásainkat másokkal, párkapcsolatban, munkahelyen