Februárban belekóstolunk a téli időjárásba; a hónap elején, közepén és legvégén is akadhatnak közlekedési nehézségek, erős szelek. A hónap közepén felmerülő nehezebb helyzetek azonban oldódnak 22-e után

Február elején látható még akár szabad szemmel is (ha szerencsénk van), a „zöld üstökös” az égen.

Az asztrológiai hagyomány nem igazán lelkesedik az üstökösökért, mert erősen változásjelzők…de ha ráhangolódunk a változásokra, együtt tudunk működni velük. Kicsit időjárásra hangoltak leszünk februárban, várhatóan ebben a hónapban érkezik meg igazán a tél, különösen hónap közepén számíthatunk hidegekre, havazásra is. A szél a hónap nagy részében erős marad. A közlekedés ezzel együtt haladva néha nehézzé, néha kaotikussá válhat, figyeljük mindig az előrejelzéseket, mert néha nagyon hirtelen is tud változni minden (Uránusz hatása). Ettől függetlenül, február, ha bekuckózunk, nem lesz nagyon kellemetlen hónap, néhány felfokozottabb, haragvósabb napot leszámítva (lásd a lenti részletezésben), azért tudunk majd haladni ügyeinkkel.

Február elején látható még akár szabad szemmel is (ha szerencsénk van), a „zöld üstökös” az égen – a kép Dan Bartlett, NASA felvétele.

BRR…BRRR…VACC…VACC… FÚ A HAVAS SZÉL

Február hónap viszonylag kellemesen indul, bár 2-án a medvét, ha kimerészkedik, lehet, hogy elsodorja az erős szél, ami az egész hónap védjegye lesz. Az első hétvégén (február 4-5) várhatók váratlan helyzetek, különösen párkapcsolati téren. (Nap-Uránusz, Vénusz-Mars kvadrát)  Ezt még tetézi, hogy ekkor lesz a Vízöntő telihold is,  a telihold energiái mindig felfokozzák az alapfeszültséget, ha van. A Hold ezen a hétvégén a Plútóval is szemben áll, ami arra utal, hogy igen vehemensek lesznek az érzelmeink, könnyen irritálhatók, felbosszanthatók leszünk, ráadásul a Nap és az Uránusz között felálló nehéz fényszög miatt hirtelen, radikális döntéseket hozhatunk, amit később megbánunk.  A február 4-5-i hétvégén tehát inkább valamilyen lenyugtató tevékenységet válasszunk, semmiképpen ne ezen a hétvégén hozzunk meg hosszabb távú döntéseket, és ne ezen a hétvégén beszéljük meg ügyes-bajos dolgainkat – ilyesmikre inkább február második fele ajánlható.

Február második hete még kellemes lesz, mérsékelt csapadékkal, csak a hideg áramlik be egyre inkább. Mivel a Hold összeköti már 6-án a Nap-Szaturnusz együttállását, ekkortól már elkezdődik az idő lehűlése, ami egyre fokozódik. 10-én szélsőséges időjárási/természeti helyzetek jelentkezhetnek (Merkúr-Plútó együttállás), amelyek a közlekedést is nehezítik, tömeges helyzetek alakulnak ki az utakon (lehet, hogy a csúszásveszély miatt).

Lehetőleg ne 10-11-ét válasszuk ki hosszabb utazásokra – a Merkúr ugyan 11-én jegyet vált, de a Vízöntő jegyébe érkezve is inkább a hirtelen váltásokat, szelet fokozza. A hideg tovább fokozódik egészen 16-ig, amikor a Nap együtt áll majd a Szaturnusszal: kifejezett zimankót jelző állás ez, ráadásul a Halak Neptunusz miatt várhatóan csapadékkal érkezik. A Vénusz talán egy kicsit enyhít ezen a helyzeten, mérsékli a szelet, de nagyjából február 7 és 18 között számítsunk komoly téli időjárásra. (A kép az Egyesült Államokban készült a hóviharok idején, photo credit AP hírügynökség)

Az időjárásnak megfelelően a nehézségeink is ekkor lesznek a legintenzívebbek, komoly odafigyelésre, fókuszálásra lesz szükség a hónap közepén.

Február 18-tól, amikor a Nap a halakba lép, már valamelyest enyhülni fog a hideg, de két nap múlva, február 20-án lesz az újhold, és a Hold ismét összeköti a Nap-Szaturnusz együttállást, tehát február 20-án még visszakacsint a tél és a nehézségek.  De a Vénusz is a Kos jegybe lép, ami azt jelenti, hogy lassan melegszünk, kiolvadunk a befagyásból. A szél ebben az időszakban is igen erős lesz (Merkúr-Uránusz kvadrát), de már tudunk ügyeinkre is koncentrálni február végén. A hideg tél végét a Merkúr-Szaturnusz együttállás jelzi, ami majd csak március 2-án lesz pontos – ezután már a Merkúr átlép majd a Halak jegyébe, jelképezve az olvadást.

Vélhetően az időjárás jelenti a fő témát februárban, illetve a közlekedés időnkénti nehezedése, felfokozódása. Közlekedési, hírközlési (pl. internet-, tévé-, áramszolgáltatás) negatív napoknak tekinthető február 3, február 9-10, február 21 és március 2 is, ilyenkor a kommunikációnk is kiszámíthatatlanná válik, vagy eldurvul; különösen a közösségi média hozzászólásoknál vigyázzunk, hogy

ne szaladjon velünk tova –

a hőbörgés szeles lova 😊 (bocsánat).

Ha az időjárási helyzetek kezelhetőek, úgy összességében a hangulatunk nem lesz rossz ebben a hónapban, csak az első hétvégén (4-5) és 18-án várhatóak felfokozottabb érzelmi helyzetek, egyébként fogjuk tudni élni normál hétköznapjainkat.

Összefoglalva, február a szokásos semmilyen módján se túl jó, se túl rossz nem lesz, nagyjából átlagosan mehetnek a dolgaink tovább. Nehéz nap várható (vagy az időjárás, vagy egyéb korlátozó helyzetek miatt) február 5,10,16án és a 20-i újholdkor. Ha valaki Valentin-napra szeretne elutazni hétvégén, inkább 11-én reggel induljon, és nagyon óvatos legyen a közlekedésben – de maga a szerelmes ünnep 14-én kellemes égi állásokat hoz, úgyhogy érdemes a rózsákat, csini fehérneműket időben beszerezni. A szívbéli melegség mindenképp oldja a hideget. 😊

FEBRUÁRI SZÁMVETÉSEK

Februárban az időjárás miatt érdemes lesz bekuckózni, és végiggondolni azokat a változásokat, amelyek életünkben az utóbbi néhány évben történtek. Fel kell ugyanis készülnünk márciusra, amikor majd két lassú haladású égitest is jegyet vált (legalábbis, egy időre): a Szaturnusz és a Plútó. Nagy váltást jelent ez, mivel sokáig tartózkodtak az előző jegyben.

A Plútó például a Bak jegyében járt 2008 (a pénzügyi-gazdasági válság kezdete) óta! Vagyis tizenöt éve. Még vissza is megy oda, most csak kitekint egy pillanatra. Erre a változásra érdemes lesz felkészülni: át kell gondoljuk a céljainkat.

A Bak jegyében a Plútó a rendszerek lebontásával és transzformációjával foglalkozott, ahogy erről már több írásban írtam is. Elég hatékony volt, lebontotta az összes nagy rendszert, amelyeknek már csak a csontvázát találhatjuk meg (egészségügy, oktatásügy, pénzügy), minden akadozva, vagy alig-alig működik. A Plútó egy hónapos kikacsintás után idén visszatér a Bak jegyébe, és befejezi.

A februári bekuckózásban tehát érdemes átgondolni, hogy a saját életünkben mi változott rendszerszerűen? Mi az, ami átalakult? Milyen régi rendszereket őrzünk még, amelyek kiüresedtek már, és nincs tartalmuk? Milyen rendszerektől kell végleg megválnunk?

A másik égitest, amely jegyet vált, a Szaturnusz.

Februárban még a Vízöntő jegyében halad, március elején azonban átmegy a Halak jegyébe, és ott is marad csaknem három évig. A Vízöntőben 2020 legeleje óta jár, ráirányítva figyelmünket a közösségre, a szellemi újdonságokra, a változásra. Vajon ezen a téren mik történtek saját, egyéni életünkben? Mozdultunk-e az anyagiak (pénz, ingatlan, vagyon) felől a szellemiek (új gondolatok, közösségépítés, megosztás) felé? Ha igen, miben? Hajlandóvá váltunk-e részt vállalni saját kisebb (család, barátok, közvetlen környezet) és nagyobb (ország, emberiség) közösségének építésében, pozitívabbá tételében? Mit tudnánk még tenni ennek érdekében?

A februári egyéni számvetésünkben ezeket gondoljuk végig, és azt is, hogy mit tudunk még változtatni ezeken a területeken.

Februárban tudatosan gondoljuk át életünk egy-két területét, felkészülve a márciusi égi állásokra

Nem érdemes félvállról venni ezeket a kérdéseket, mert a világ, az asztrológia jelzései szerint, ilyen irányban mozdul el. Ahogy a mozgásban is jobb, ha együtt mozdulunk a terepváltozással, különben kificamodik a bokánk, ugyanúgy a szellemi változásokkal is jó együtt haladni. Arról nem is beszélve, hogy jobban is fogjuk érezni magunkat ettől.

Aki ismeri az egyéni horoszkópját, érdemes végiggondoni, hogy nála hol, melyik jegyben, milyen életterületen tevékenykedik a transzformációt hozó Plútó és a felelősséget jelölő Szaturnusz? Milyen változást várnak egyéni szinten?

Szilágyi Katalin asztrológus írása

További információ és bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, +36 20 385 9483

Cover photo credit Les Anderson

Miben tud egy asztrológus segíteni? Személyes erőforrásaink, feladataink, kiaknázható, illetve fejlesztendő adottságaink felmérésében.  Új meglátásokat találni abban, hogy mi a dolgunk a világban. Elemezni az adott élethelyzeteket, az életünkben aktuálisan jelentkező feladatokat. Átlátni szövevényes kapcsolódásainkat másokkal, párkapcsolatban, munkahelyen