Decemberben megpihenünk – az időjárás lehet néha zord, de a bizalom és az optimizmus szikrája megszülethet bennünk ebben a hónapban

Nemcsak a télapó, hanem december zsákjában is van minden jó: egy csipet nyugalom, egy csipet öröm, egy csipet lazulás, egy csipet találkozás, érzelmek, pihentető filmnézés és józan tervezés. A hónapban sokféle esemény elindul, ami pozitív reményt hoz, karácsony táján pedig a bizalom is megszülethet az emberekben, az égi és a földi vonatkozásban egyaránt. Az időjárás továbbra is kiszámíthatatlan és furcsa marad, a Neptunusz előre indulásával még több lesz a csapadék – de most optimistán ragadjuk majd meg a hólapát vagy a seprű nyelét is! Ennek megfelelően december örömteli és boldog ünnepeket hoz. Ha utazást tervez valaki az év végén, érdemes december 27. előtt útnak indulnia. 

DECEMBERBEN PIHENŐ VAN

November a várakozásokhoz képest megkímélt bennünket. Bár a legtöbbünknél okozott kisebb-nagyobb meglepetéshelyzetet, változásokat hozott az életünkben, a Nagy Össznépi Hoppácska elmaradt – talán éppen azért, mert vártuk. Az Uránusz ugyanis, aminek a nehéz helyzete a változások feszültségét okozta, éppen a váratlanságáról híres: ha várjuk, akkor a legváratlanabb az, hogy nem következik be, amire várunk.

Ennek ellenére elmondhatjuk, hogy világszinten nem szűkölködött a november természeti katasztrófákban, időjárási anomáliákban, furcsaságokban. (Itt egy rövid összefoglaló a világ különböző pontjairól.)

De a Nagy Változás egyelőre még várat magára: helyette mindenkinek apró, pici változtatási lehetőségeket küldött az Univerzum a saját életébe.

Hála Istennek december egy kis pihenőt, megnyugvást hoz a felfordulásban. A novemberhez képest december lelassul, megszelídül, és enged bennünket befelé figyelni.

A hónap elején nagy égi jövés-menés van, sok bolygótalálkozással, ezek többsége pozitív irányba mozdítja ki a hangulatunkat. December 1-én a Merkúr a Bak jegyébe lép, ettől várhatóan sokkal hidegebb lesz az idő, főleg, hogy 2-án a Szaturnusszal is fényszögbe kerül. Ugyanezen a napon a Hold-Plútó szembenállás is megfigyelhető, ami szélsőségekre utal – az időjárásban is lehetnek ilyenek, de az érzelmeinkben biztosan. Még nem múlt el teljesen a korábbi Nap-Mars nehéz kapcsolódása a Szaturnuszhoz, úgyhogy összezördülések, akadályok továbbra is felmerülhetnek.

De a Bak Merkúr mégis józanságot, visszafogottságot, megnyugvást tud hozni mindebben, és akár megoldási terveket is.

Decemberben sok és sokféle csapadék várható – segíti a tisztulást kívül és belül (Photo credit Matteo Catanese)

Ami nagyon fontos, hogy a régóta hátráló Neptunusz mozgása megáll, és december elején (Mikuláskor) előre indul – mivel a Neptunusz a Halak jegyében van, ez intenzív csapadékot tud majd hozni – már el is indult ez a jelenség november utolsó napján, és még fokozódhat. Áradó vizek, áradó havak és érzelmek – ez jellemzi majd a decembert. Mivel a Merkúr pozitívan kapcsolódik a Jupiterhez (a hónap során többször is), elmondható, hogy végre jó események, pozitív dolgok is történnek, elindulnak az ügyek, válaszolnak a leveleinkre, megköthetjük a szerződést, megtaláljuk a hangot a tárgyalásokban.

A Vénusz december 4-én lép át a Skorpió jegyébe, ahol szenvedélyesebbé válik – talán éppen ez kell ahhoz, hogy a párkapcsolatok egy kicsit fölrázódjanak. Szerelmi téren a Télapó kifejezetten pozitív dolgokat hoz a zsákjában: akár hull a pelyhes, akár csúszkálunk a jégborította utakon, lesz kinek a kezét elkapjuk még esés előtt.

December első fele tehát egészen újholdig a lenyugvásról, a kisimulásról, a higgadásról és a józanságról szól – ebben az időszakban talán nem jönnek váratlan meglepetések.

A Nyilas újhold december 12-én jó dolgokat ígér: készülődhetünk a karácsonyra, jó ötleteink lesznek ehhez és általában az optimizmus lesz jellemző (Vénusz-Jupiter szembenállás).

Egy nappal később, Luca napján, a Bakban járó Merkúr előrehaladása megáll, és hátráló mozgásba kezd. Ezt már ismerjük, ilyen sokszor volt: azt jelzi, hogy ilyenkor kicsit takarékra kell tenni a jövés-menésünket. Hacsak lehet, a karácsonyi készülődést december első két hetében végezzük, és 13-a után próbáljunk lassítani.

Annál is inkább, mert a Nap lassan belemozdul a Neptunusz nehéz fényszögébe, ami azt jelképezi, hogy becsaphatóak, megtéveszthetők leszünk. Nagyobb vásárlásokat, szerződéseket mindenképp december 15. előttre időzítsünk.

Karácsony előtt, december 22-én lép a Nap a Bak jegyébe, ez egyben a napforduló is, ami azt az ígéretet teszi minden évben, hogy innentől csökken a sötétség, és egy kicsit mindig hosszabbak lesznek a nappalok. Idén kellemes, józan, visszafogott, de békés karácsony ígérkezik, aminek érdemes örülni az októberi-novemberi kavalkád után.

Közvetlenül karácsony előtt a Merkúr visszalép a Nyilas jegyébe, így előtérbe hozza majd a hitet, és a karácsony spirituális üzenetét, melyet tovább fokoz majd a Vénusz és a Neptunusz pozitív kapcsolata is. December 24-től az égi és a földi szeretet jelölői békében kezet fognak: használjuk ki ezt az időszakot töltekezésre, befelé fordulásra és az öröm megélésére!

December vége, szilveszterhez közeledve, kicsit rögösebb lesz ismét: A Merkúr együtt halad a Marssal, és mindkettten belefutnak a Neptunusz nehéz fényszögébe – ez már nemcsak megtévesztést jelöl, hanem közlekedési és időjárási káoszt is hozhat. Ezért fontos, hogy ha valaki szilveszterre elutazik, akkor még december 27-e előtt induljon útnak, ha teheti, ne hagyja későbbre.

Az évváltás azonban pozitív, reményteli érzések közepette zajlik majd: A Vénusz átlép a lelkes Nyilas jegyébe, a Merkúr hátrálása megáll, és a Jupiter is elindul lassan előre!

A karácsonyi pihenő után az új esztendő sok új tervvel, lelkes gondolatokkal, és pozitív eseményekkel indulhat útjára!

A karácsonyi időszakban új dimenziókra nyílhat meg a szívünk – átérezhetjük a karácsony spirituális üzenetét

A VILÁGVÉGE ISMÉT ELMARADT – A BIZALOMÉPÍTÉS IDŐSZAKA

Bár a világ ténylegesen és nagyon gyors ütemben változik, akkor is, ha nem figyeljük, a változás nem mindig negatív felhanggal történik.

A decemberi újhold arra utal (és az újhold mindig egy teljes hónapig érvényes), hogy pozitívan is megélhetjük a változásokat: átkerülhetünk a „másik dimenzióba”, ha életünket úgy vezetjük, ahogy intuíciónk mondja. A legalkalmasabb időszak az intuíciók begyűtésére a december 10 és 12 közötti újhold. Figyeljünk oda ekkor az álmainkra, ötletekre, amelyek „csak úgy” eszünkbe jutnak, írjuk fel őket, mert a következő évben ezeket tudjuk megvalósítani.

Karácsony napján a Vénusz-Neptunusz trigon kellemes spirituális beáramlást jelez, megnyithatja szívünket egymás felé, és megszülethet bennünk a bizalom. Különösen, ha újholdtól teliholdig éppen ezen a dolgozunk.

Ahelyett, hogy mindent és mindenkit gyanakvással és szorongással figyelnénk, önmagunkat, kicsi egónkat védelmezve, most egy nagyobb rálátást kaphatunk, és felülemelkedhetünk ezen az általános szorongáson.

A szorongás elengedésével áradhat be életünkben esemény szinten is a pozitív fordulat: a Jupiter éppen január 1-én indul el előre, végre nincsenek leláncolva a pozitív történések.

Használjuk ki ezt a nyitott decembert, közeledjünk egymás felé, fogjuk meg azok kezét is, akikre gyanakodva, féltékenyen gondoltunk ezidáig.

Együtt még az évvégi hólapátolás is sokkal izgalmasabb lesz!

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Cover photo credit Gino Castillo

Információ és bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, +36 20 385 9483

Miben tud egy asztrológus segíteni? Személyes erőforrásaink, feladataink, kiaknázható, illetve fejlesztendő adottságaink felmérésében.  Új meglátásokat találni abban, hogy mi a dolgunk a világban. Elemezni az adott élethelyzeteket, az életünkben aktuálisan jelentkező feladatokat. Átlátni szövevényes kapcsolódásainkat másokkal, párkapcsolatban, munkahelyen.

Fontos: ha valaki kíváncsi saját horoszkópjára, vagy karácsonyi ajándéknak szeretne egy erről szóló kupont ajándékozni, december hónap során még a régi árakon rendelheti meg, és ráér jövő év márciusig beváltani azt.