Március 7-én jegyet vált a nagy ellenőr és sorsúr, a Szaturnusz, és a Vízöntőből a Halak jegyébe lép.

A Szaturnusz a komolyság, a nehézségek, a sorsfeladatok és a felelősség szimbóluma is, amerre jár, azon a területen felméri, hogy mekkora erőbedobással és felelősségvállalással teljesítünk. Ha úgy találja, vannak még hiányosságok a felelősségvállalásunkban, akkor feladatokat, gyakorlási és ezen keresztül fejlődési lehetőségeket hoz.

Ha viszont úgy találja, hogy a kérdéses területen minden rendben van, akkor csendben, méltóságteljesen, de dicséret nélkül halad, szinte észre sem vesszük.

Ez az egyéni horoszkópokra ugyanúgy igaz, mint az emberiség kollektív életére. Az egyéni horoszkópokban mindig abból látható, hogy mi várható, hogy melyik területre kerül a Vízöntő, illetve a Halak jegye a születési horoszkópban.

Kollektív szinten az emberiség szándékainak és késztetéseinek eredőjét “figyeli” a Szaturnusz, és ennek alapján kaphatunk feladatokat.

Tehát előfordulhat, hogy az egyéni horoszkópunkban minden rendben van, szinte észre sem vesszük a Szaturnusz áthaladását – de kollektív szinten mégis kapunk feladatokat.

Kis visszatekintés:

2020. március 22-én, durván három évvel ezelőtt, a legnagyobb COVID lezárások idején lépett a Szaturnusz legelőször a Vízöntő jegyébe, korlátokat hozva egyéni szabadságunkba. “Közösségi  távolságtartás” – social distancing – ugye, ismerős? A közösség a Vízöntő, a távolságtartás a Szaturnusz.

Nagyjából három évet eltöltött ebben a jegyben, és most egy darabig nem látogat oda vissza.

Vajon mit vizsgált ezalatt a három év alatt?

A szabadság kontra felelősségvállalás témakörét. Mivel épp a COVID-lezárások idején történt ez a jegyváltás, nagy valószínűséggel úgy ítélte meg, hogy az emberiség szabadságának, szabad “garázdálkodásának” területe korlátozandó; mert így tudja kollektív szinten mindenki átgondolni, hogyan gyakorolhatja felelősségteljesebben a szabadságát.

Indiában is kijelölt körökben várakoznak a vásárlók egy bolt előtt 2020-ban (Photo credit REUTERS/Rupak de Chowdhuri)

Tehát az utazásokban, költekezésekben és energiapazarlásban fékeket és korlátokat hozott mindannyiunk számára, egyrészt a COVID-lezárásokkal, másrészt a gazdasági nehézségekkel, harmadrészt az energiaválsággal. Az elmúlt három évben visszafogottabb életvitelre kényszerültünk sokan, vagy ezért, vagy azért.

Emellett ráirányította a fókuszt a Vízöntő jegy egyenlőségre irányuló késztetéseire. Felmutatta, hogyan állunk ebben a kérdésben, “kinek mit szabad, mit nem”, hol vannak még az egyenlőtlenséget hangsúlyozó hatalmi rendszerek és berendezkedések működésben.

Ezekkel is fájdalmasan szembesültünk egy elkezdődött háború formájában, de társadalmi jelenségek, hatalmat fitogtató beruházások, bizonyos csoportokat túlzottan támogató vagy túlzottan elnyomó rendelkezések formájában is. Jól láthatóvá vált, hogy bár az utóbbi huszonkilenc-harminc évben, mikor a Szaturnusz előzőleg erre járt, történtek fejlődések, de még sok megoldandó feladat maradt.

A Halak jegyében milyen területek kerülnek a fókuszba?

A Halak a zodiákus kör utolsó jegye, a zodiákus kör által jelképezett egó fejlődési útjának a végső szakasza. A “kis én”, az egó már a Vízöntő jegyében ráébred, hogy nem egyedül van, és a hatalmát nem gyakorolhatja kizárólagosan, mert ott vannak mellette a társai, akikkel valamilyen formában együtt kell működjön, feladva kizárólagos uralkodni vágyását (jó esetben).

A Halak jegyében ez a folyamat folytatódik, az egó lebontódik, az egység iránti vágyakozás lép a helyébe. Az egó korlátainak lassú feloldódásával megnyílik a lehetőség az együttérzésre, az együtt-levésre, a segítségnyújtásra, a közös gyógyulásra, az önös érdekek feloldására.

Természetesen, ez nem feltétlenül történik meg minden alkalommal, amikor a Szaturnusz a Halakban jár, mert akkor 29 évente nagy egységben összeolvadna az emberiség, amire azért az utóbbi néhány tízezer évben még nem láttunk példát 😊

Az viszont kétségtelen, hogy kollektív szinten annak felmérése, ellenőrzése és korrekciója is zajlik ilyenkor, hogy hol is tartunk ebben a kérdésben.

Ha a mások iránti nyitottság, a bizalom, az égi vezetettség, a sorsunk beteljesítése iránti elköteleződés nem nagyon mutatkozik, hanem helyében inkább a saját jólétünk biztosítása jelenti a kizárólagos fókuszt, akár mások kárára is, akkor a Szaturnusz, aki egyben a Sors és az Idő ura is, feladatokkal serkent bennünket, amelyek során az eddig el nem sajátított képességeinket gyakorolhatjuk.

Jelzésértékű feladatként jött például, még a Szaturnusz jegyváltása előtt egy hónappal, a törökországi és szíriai földrengés. Ráirányítva a figyelmünket arra, hogy a felépített, személyes biztonságunkat szolgáló életünk, házaink, rendszereink egyetlen szempillantás alatt változhatnak, és ilyenkor segítségnyújtásra, összefogásra van szükség, egyben tanulni kényszerülünk az elfogadást is – nemcsak a másik ember, hanem az égi akarat és sors irányában is.

Ez a szörnyű helyzet kényszerítően azt is hozta, hogy két, egymással egóvédelmi okból harcban álló fél ugyanolyan nehézségeket kap, ahol kénytelenek egymásnak segíteni, a harcokat felfüggeszteni, segítséget kérni (ahogy például Szíriában történt).

Sajnos, rettenetes emberi tragédiákat hozott magával tanulási feladatnak ez a szaturnuszi esemény – de azon a vidéken semmi nem mehet tovább úgy, mint korábban, az összefogásra, egymás segítésére most még az eddigieknél is nagyobb szükség van.

Izraeli mentőcsapat segít a 2023-as török földrengés túlélőinek mentésében (Photo credit Oren Cohen)

A Halak jegyében járó Szaturnusz idején mindannyian azt tanuljuk, hogyan kell egymás felé fordulni (Halak), akár kényszerű tanítás (Szaturnusz) hatására.  Ismét nagyjából három évig, 2026. február közepéig ebben a jegyben halad a Szaturnusz, tanít minket arra, hogy az egónk csak átmeneti ura lehet dolgoknak itt a földön, és feladata, sorsa inkább a másokkal való közösségben, a kapcsolódásokban rejlik hosszú távon.

A gyógyítás-gyógyulás is központba kerül ebben az időszakban, különös tekintettel a régi traumák gyógyítására – beleértve a nőként, gyermekként, elnyomott kisebbségként, vagy harcban, természeti katasztrófákban elszenvedett traumákat, illetve a Föld sebeinek begyógyítását is.

Fontos tényező az elcsendesülés – a Halak jegyhez tartozó egyik alapjellemző a Csend, a halk, finom, éteri zene és a művészetek.

Az elkövetkező három évben meglátjuk, hogy egyénileg és emberi közösségeinkben hogyan vizsgázunk, hol tartunk ebben a kérdésben. Lehetőségeket kapunk gyakorolni a mások iránti együttérzést, a segítségnyújtást, a segítségkérést, gyógyíthatunk-gyógyulhatunk, betekintést kaphatunk a sors működésébe is. Megérezhetjük, hogy semmit nem ér a zajos egyéni szabadság, ha szabadosságként értelmezzük, és kizárólag öncélú, csak saját személyünket szolgáló tevékenységre használjuk.

Ráébredhetünk, hogy az ember és az emberiség sorsa túlmutat önmagán: másokkal és a nem megfogható dimenzióval való állandó egységben, kapcsolódásban zajlik. Még akkor is, ha ez jelenleg érthetetlennek tűnik. A Halak jegyében járó Szaturnusz hoz olyan lehetőségeket, feladatokat, amelyek során világosabbá válik: ez az időszak a más emberek felé, a társadalom felé fordulás ideje.

Hangsúlyozni szeretném, hogy az egyéni horoszkópokban mindig azon a területen és formában jelentkezik ez, ahová a Halak jegye esik a születési horoszkópunkban, és ami ott mutatkozik ebben a kérdésben. Mindenkinél más és másképp történik tehát.

Vezérfonalnak nem árt, ha komolyan vesszük a Halak korszak Messiásának, Jézusnak a tanításait:

„Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám…… Bizony mondom nektek, valahányszor nem tettétek meg ezeket eggyel a legkisebbek közül, velem nem tettétek meg.” (Máté evangéliuma, 25:35, 45)

Szilágyi Katalin asztrológus írása

További információ és bejelentkezés: kati.szilagy@gmail.com, +36 20 385 9483

Miben tud egy asztrológus segíteni? Személyes erőforrásaink, feladataink, kiaknázható, illetve fejlesztendő adottságaink felmérésében.  Új meglátásokat találni abban, hogy mi a dolgunk a világban. Elemezni az adott élethelyzeteket, az életünkben aktuálisan jelentkező feladatokat. Átlátni szövevényes kapcsolódásainkat másokkal, párkapcsolatban, munkahelyen