Éppen nemzeti ünnepünk napján, augusztus 20-án vált jegyet a Mars, és a Bikából az Ikrek jegyébe lép.

Bár a Mars belső égitestnek számít, a Vénuszhoz, Merkúrhoz képest viszonylag lassan halad, majdnem két év a keringési ideje, így elvileg kb. másfél-két hónapon keresztül marad egy jegyben. A haladása azonban nem egyenletes. Némely jegyeken szinte átrohan, míg időnként (ritkán) a Földről nézve hátrafelé halad. Természetesen a valóságban nem mozog hátra, de a Földről szemlélve így tűnik – ilyenkor kifejezetten hosszú időt tölt el egy jegyben.  A Mars jegyváltása tehát észlelhető minőségi változásokat tud hozni az életünkbe.

Amikor július legelején a földet és a természetet is jelképező Bika jegyébe lépett, forró önmagát bevitte a természetbe. A megszokott nyári hőmérsékletet, amit a Nap égi útja szimbolizál, felhevítette: nemcsak extrém hőhullámokat és aszályokat, hanem erdő-, és bozóttüzeket is láthattunk. Július végén és augusztus elején, az Uránuszhoz közeledve, elektromos tüzeket (például a Google központjában, a legnagyobb szervereknél) és villámcsapás okozta tüzeket (például egy kubai olajfinomítóban) hozott magával. Szenvedtünk a hőségtől, mi is, és a természet is.

A mostani jegyváltása az Ikrek jegybe igen jelentős lesz, mivel éppen ebben a jegyben lesz retrográd, azaz hátrafelé haladó, így augusztus 20-tól egészen jövő év március végéig, 7 hónapon keresztül ebben a jelben tartózkodik!

Érdemes tudnunk tehát, milyen minőségre számíthatunk ebben a több, mint fél évben.

Az Ikrek jegyébe lépve földjegyből egy levegős jegybe tér. Mivel a levegő szítja a tüzet, a Mars heve nem csillapodik, de szél is kapcsolódik hozzá, vagyis a Mars bolygó erejével a szél erejét fokozza. Erős szelek, viharok várhatók már az augusztus 20-i jegyváltáskor is, és később is. Az augusztus végi jegyváltásnál a Merkúr-Neptunusz helyzete miatt eső is kapcsolódhat a viharokhoz, de tartós esőzésre egyelőre nem lehet számítani, hiszen sem a tüzes Mars, sem a levegős Ikrek nem kedvez a csapadéknak. Sivatagi viharoknak, napszélnek, napkitörésnek annál inkább. A forró szél csak tovább szárítja a földet, a tűzgyújtással nagyon kell vigyázni továbbra is, mert az Ikrek Mars idején hirtelen fellángolhat és terjedhet. Várhatóan sok lesz a füst és a szmog is.

Brit tűzoltók által készített felvétel egy tűztornádóról Leicestershire-ben

Ugyanez igaz átvitt értelemben is: a kommunikáció is tovább gyorsulhat az Ikrek Marssal. Apró pletykákba, híresztelésekbe hirtelen “belekaphat az erős szél”, és óriás viharrá duzzadhat egy-egy apró konfliktus, vagy elejtett szó. Ebben az időszakban különösen kell figyelnünk arra, milyen híreket gerjesztünk, hogyan fogalmazunk, milyen híreket adunk tovább, mert negatív kommunikációval nagy viharokat lehet most kavarni. Nem érdemes, mivel a nagy hatótávolságú föld-levegő rakéták is Ikrek Mars szimbólum. Sok füsttel, ködösítéssel, tisztán át nem látható helyzetekkel találkozhatunk, amelyeknek „nagyobb a füstje, mint a lángja”. Csillapítsuk, hűtsük felhevült szavainkat, ne ugorjunk azonnal rá minden negatív hírre.

Pozitív oldala, hogy tanulásra, információszerzésre, kapcsolatkiépítésre és ügyintézésre kifejezetten alkalmas időszak lehet, ha a megfogalmazásaink őszinték, jószándékúak és óvatosak. Ismét felgyorsulnak az események ebben az időszakban, sok minden történik majd, kapkodjuk továbbra is a fejünket. Nagy lesz a jövés-menés, a mozgás, a helyezkedés, hadseregek is mozgósíthatók (különösen a levegőben).

De nekünk magunknak is nagyobb lesz az igényünk a mozgásra, futásra, kocogásra, kirándulásra.

Összefoglalva: 2022 augusztus 20-tól 2023 március végéig az Ikrek jegyben jár majd a Mars. Felhevíti és felerősíti a szelek erejét, és minden újdonság, minden hír gyorsabban terjed, különös tekintettel a negatív hírekre. Óvatosan fogalmazzunk, óvatosan válogassuk meg, mit engedünk be magunkba, és mit engedünk meg magunknak. Mozogjunk sokat a szabad levegőn.

Szilágyi Katalin asztrológus írása

Bejelentkezés:

Email: kati.szilagy@gmail.com

Mobil: +36 20 385 9483

Cover photo credit Jeremy Bezanger